Samsung Galaxy Note 8: beschikbaar in 4 kleuren, maar niet overal.

Inleiding

Voor een echte en doorgedreven review van de Galaxy Note 8 is het nog veel te vroeg natuurlijk, maar gezien het toestel binnen minder dan 10 dagen voor iedereen beschikbaar is wou ik toch al even vooruit kijken en stilstaan bij de belangrijkste functies en kenmerken van de nieuwste telg uit het Samsung gamma.
 

De samsung Galaxy Note 8 is niet zomaar gewoon de volgende Galaxy. Het is de opvolger van Samsung’s meest geplaagde toestel ooit. Voor veel gebruikers is dit het eerste toestel uit de Note-serie dat ze kunnen kopen sinds de Galaxy Note 4 in 2014, wat de druk op de schouders van Samsung serieus de hoogte in drijft. Laten we enkele van de belangrijkste functies en specificaties van het apparaat onder de loep nemen.

Galaxy Note 8 design

Note 8
Zoals verwacht leent de Galaxy Note 8 heel wat van het ontwerp van de Galaxy S8 en S8+.Er is geen home-knop meer aanwezig onderaan en het 6.3 inch Infinity AMOLED display bedekt bijna de hele voorzijde van het apparaat, e zogenaamde screen-to-body ratio bedraagt net geen 83%. Zo goed als de hele voorkant bestaat dus uit één grote zwarte glasplaat van Gorilla Glass 5 en deze wordt zelfs niet ontsiert door het Samsung logo.
Het toestel is uiteraard water- en stofbestendig, het voldoet aan de IP68 certificering en je hoeft dus niet direct te panikeren wanneer het per ongeluk in een (schone) toiletpot terecht zou komen. Zelfs de s-pen werkt wanneer het toestel onder water gedompeld wordt, in theorie zou je er dus best mee het zwembad in kunnen (wat ik toch ten stelligste zou afraden).
Ter verduidelijking: de IP certificering staat voor International Protection Rating, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen contact aanduidt en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. Een apparaat dat een score IP68 mee krijgt is dus volledig stofdicht en blijft bruikbaar onder water onder omstandigheden gespecificeerd door de fabrikant.
Onder de volumetoetsen aan de zijkant bevindt zich de Bixby-toets die, in tegenstelling tot bij de S8 en S8+ al heel wat bruikbaarder geworden is. De AI-assistent van Samsung is immers intussen wereldwijd actief, al begrijpt hij voorlopig enkel nog slechts Engels en Koreaans. Uit een recente vergelijkende test door Marques Brownlee is gebleken dat Bixby het nog helemaal zo slecht niet doet. Uiteraard staan de Google assistent en Apple’s SIri respectievelijk op de eerste en tweede plaats, maar Bixby vervolledigt toch met een derde plaats het erepodium en steekt daarmee Alexa van Amazon glansrijk voorbij.

Galaxy Note 8 display

Voor wat het scherm van de Galaxy Note 8 betreft speelt Samsung duidelijk op veilig. Het 6.3 inch scherm biedt ruimte voor 2960 x 1440 pixels, de dichtheid van 522 pixels per inch is wat we van Galaxy vlaggenschepen kunnen verwacht tegenwoordig.
Net als bij de S8 en S8+ zijn de randen rondom het scherm minimaal, op deze manier is er niet veel afleiding van het belangrijkste deel van de Note 8. Zoals gebruikelijk zijn kleuren levendig, het contrast is eindeloos en zwart is echt diep zwart, kenmerkend voor alle schermen met OLED-technologie.
Note 8

Galaxy Note 8 specs

Je kan de uitgebreide, gedetailleerde lijst op de pagina van PhoneArena vinden.
 
Dit is alvast de Galaxy Note 8 in een notendop:
6.3-inch Infinity AMOLED display, WQHD+ resolution
Exynos 9 Octa 10nm soc, max. 2.3GHz
6GB RAM, 64/128/256GB storage (afhankelijk van de regio), SD-slot
IP68 certified, water- en stofbestendig
2 x 12-megapixel dual pixel AF camera – f/2.4 telephoto lens, f/1.7 wide-angle lens
8-megapixel front camera met autofocus
3300 mAh battery, quick charge, wireless charging
Android 7.1.1, Samsung Experience 8.5 UX
Fingerprint scanner, iris scanner, facial recognition
3.5-mm headphone jack
Bixby, S Pen stylus
Note 8

Galaxy Note 8 camera

Wat de camera betreft brengt Samsung met de NOte 8 voor het eerst een dual-lens setup. Deze werd reeds verwacht bij de Galaxy S8 en S8+ maar bij de lancering daarvan bleek dit toch niet in de definitieve versie van het apparaat aanwezig te zijn. Nu, met de Galaxy Note 8, is Samsung klaar om de mobiele fotografie naar een hoger niveau te tillen.
De telefoon is uitgerust met een groothoeklens, met een f / 1.7 diafragma, zodat veel licht kan worden vastgelegd. De andere lens, met een f / 2.4 diafragma, is een telefoto die twee keer optische zoom biedt. Gecombineerd is een maximaal tien keer digitale zoom mogelijk, hoewel dit laatste zoals steeds af te raden valt om kwaliteitsverlies te vermijden.
Beide lenzen beschikken over Samsung’s dual-pixel autofocus technologie. Omdat elke pixel wordt gebruikt, is autofocus extreem snel. Bovendien hebben beide lenzen OIS: optische beeldstabilisatie, om scherpe, duidelijke beelden te garanderen.
Afgezien van alle gebruikelijke camera-functies (Pro-modus, panorama, enz.) brengt de Galaxy Note 8 een nieuwe functie genaamd Live Focus. Met behulp van beide lenzen om de afstand tot voorgrond en achtergrond te bepalen, kan de telefoon een aantal prachtige focus- en bokeh-effecten produceren. Deze kunnen worden gekozen voor of na het maken van een foto, waardoor maximale flexibiliteit wordt verkregen, aangezien in Note 8 de beelden van beide lenzen worden opgeslagen.
Onnodig te zeggen dus dat het vooral de camera is die de Galaxy Note 8 echt onderscheidt van de Galaxy S8 en S8+, ook al konden deze ook geweldige foto’s maken.

Galaxy Note 8 batterij

Zoals ik al zei is de Galaxy Note 8 het apparaat dat de wereld het Nota 7-drama van vorig jaar moet laten vergeten. En zoals verwacht heeft Samsung dan ook geen enkel risico genomen in de batterijafdeling.
Met zijn 3300 mAh batterij nestelt de Galaxy Note 8 zich mooi in het midden tussen de kleinere Galaxy S8 en de S8+. Voor de veiligheid is dit geweldig, hoewel de Note 8 uiteindelijk geen prijzen krijgt voor zijn eeuwige batterij levensduur.

Galaxy Note 8 software

Zoals bekend voor de officiële lancering draait de Galaxy Note 8 op Android 7.1.1 Nougat. Het zal waarschijnlijk de eerste Galaxy zijn om een update te ontvangen voor Android 8.0 Oreo.
Over het besturingssysteem heeft Samsung de allerlaatste versie van zijn eigen Experience UX, namelijk 8.5. De Galaxy Note 8 is de eerste Galaxy die met deze versie komt. Experience UX is sinds enkele jaren de nieuwe benaming van het vroegere TouchWiz.
Nieuw in versie 8.5 is het vermogen om snelkoppelingen naar twee toepassingen te maken die samen in de multi-window modus openen. Als je altijd Youtube kijkt tijdens het chatten in je favoriete messenger, kan je nu een snelkoppeling maken met die exacte multi-window-setup aan de rand van het scherm van Note 8. Deze snelkoppelingen zijn zo ook steeds bereikbaar, los van de apps die geopend staan.
Note 8

Galaxy Note 8 S-Pen

De s-pen heeft uiteraard alle functies aan boord die het reeds had in vorige versies van het toestel. Zo kan je ook nu schrijven op het always on display, en hebben tekenen en schrijven nooit natuurlijker gevoeld, nu de stylus onderscheid kan maken tussen 4096 verschillende drukniveaus.
Ook nieuw is de Live Message functie van de Galaxy Note 8. Je kan iets schrijven of tekenen met behulp van de S Pen, en dit hele proces wordt dan omgezet in een GIF dat je met anderen kunt delen. Aangezien GIF’s een universeel formaat zijn, kan je ze delen met iedereen, niet alleen met andere Notitie 8 gebruikers.
De Galaxy Note 8 zal vanaf 15 september in de winkelrekken liggen. Dit is de officiële releasedatum in de meeste landen. Het toestel kan vandaag reeds vooraf besteld worden en wie daarop ingaat krijgt vaak enkele extra’s zoals opslagkaarten, een Samsung DeX-station of draadloze lader.
De prijs blijft net onder de 1000 EURO hangen. Je zou kunnen stellen dat de Galaxy Note 8 een paar nieuwe en belangrijke functies biedt die op de S8 + ontbreken. Dus ja, het apparaat is zeker duurder dan zijn stylus-loze kleine broer of zus. De Note 8 is niet de duurste Galaxy ooit. Die titel is momenteel in handen van de 128 GB versie van de Galaxy S6-Edge, toen het in 2015 werd gelanceerd. Maar de nieuwe Note komt er wel heel dichtbij, vooral omdat er geen goedkopere optie is, deze keer.
Vraag blijft dan ook of het verantwoord is een smartphone te kopen voor 1000 euro. Dit moet ieder voor zichzelf bepalen uiteraard. Veel zal afhangen van de periode die iemand bij dezelfde smartphone blijft, hoeveel hij deze dagelijks gebruikt en of hij datgene wat de Note 8 extra meebrengt, vooral dan de S-Pen en de camera, echt dagelijks gebruikt of niet. Indien niet zijn de S8 of S8+ zeker geen slechte keuze. Mijn keuze staat al helemaal vast, ik zou niet meer zonder de S-Pen kunnen of willen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *