Timefestival in het teken van het symbolisme

t:mefestival 2007 logo Donderdag gaat in Gent het t:mefestival van start. Dit tweejaarlijkse stadsfestival is intussen al aan zijn achtste editie toe. Sinds de start in 1991 kende het vele gezichten, afhankelijk van verschillende curatoren, locaties, deelnemende organisaties en artistieke credo’s. Time vindt zichzelf bij elke editie opnieuw uit. De beweeglijkheid van het festival werd in de loop van de jaren haar grootste handelsmerk.

Bij het samenstellen van het programma van het 8ste T:mefestival lieten de curatoren, beeldend kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven en architect Koen Van Synghel, zich leiden door hun nieuwsgierigheid naar het symbolisme van Gent anno 1900. Het symbolisme betekende een scharniermoment tussen de romantiek en het modernisme. Een groot aantal Gentse symbolisten (Jean Ray, Georges Rodenbach, Emile Verhaeren, Maurice Maeterlinck, Charles van Lerberghe, Grégoire le Roy, … ) waren internationaal gereputeerde kunstenaars. Zij vertegenwoordigden een andere geest en wierpen een nieuwe blik op verleden en toekomst. Het sociale en artistieke klimaat van de stad Gent rond die periode heeft een zeer grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het symbolisme in België. Vraagstukken over werkelijkheid, over droom en fantasie, over het occulte en het efemere beheersten het toenmalige kunstenpalet.

De thema’s en ideeën, de donkere ondertoon die Maurice Maeterlinck en zijn tijdgenoten in hun kunst ontwikkelden spreken tot op vandaag nog steeds een zeer divers en internationaal publiek aan.
T:me 2007 wil een festival zijn dat het duistere en mystieke verleden van deze periode even terugbrengt naar Gent. Op het programma staan nieuwe projecten naast bestaande, meestal buitenlandse producties die meer dan de moeite waard zijn om naar Gent uit te nodigen. In verschillende dans- en theatervoorstellingen lost de grens op tussen heden en verleden. Het symbolisme van 1900 vindt een andere taal, maar behoudt dezelfde zeggingskracht. Verloren gewaand theater wordt vanonder het stof gehaald, teksten van Maurice Maeterlinck krijgen een nieuwe lezing en dans legt de ware ziel van het symbolisme bloot.

Tussen de avond- en de ochtendschemering is er natuurlijk opnieuw een echt T:me-Meetingpoint – de concertzaal van Vooruit – en dààrvoor heeft Mauro Pawlowski met passend gevoel het muziekprogramma samengesteld.

Tijd en plaats van het gebeuren :

T:mefestival 2007
Van donderdag 19 tot zaterdag 28 april 2007
Op verschillende locaties in Gent

Het volledige progamma vind je op www.timefestival.be
Uiteraard mag je ook hier de komende dagen nog heel wat meer info verwachten.