Toshimaru Nakamura & Nicholas Bussman / Marcus Schmickler & Hayden Chisholm

Toshimaru Nakamura Donderdag kun je in Argos terecht voor een dubbeloptreden van Toshimaru Nakaruma & Nicholas Bussmann en Marcus Schmickler& Hayden Chisholm.

Toshimaru Nakamura maakt deel uit van de zogenaamde Onkyo scene, een groep Japanse muzikanten die, als reactie op het exces van beeld, geluid en beweging in ultramoderne steden als Tokyo, een minimalistische klankwereld hebben opgebouwd, gekenmerkt door haast bewegingloze puurheid en intense terughoudendheid. In zijn werk staat de ‘no-input mixing board’ techniek centraal, waarbij elektronische feedback wordt gecreëerd door het connecteren van de input en output van een mengpaneel. De in Berlijn gebaseerde curator en muzikant Nicholas Bussman genoot een opleiding als cellist, vooraleer hij besloot om het muzikaal potentieel van electronica te verkennen. Hij riep ondermeer het project Kapital Band 1 in leven, samen met Martin Brandlmayr (Radian). Tegenwoordig verkiest hij performance boven registratie en exploreert hij onorthodoxe compositiemethodes. Nakamura en Bussmann werken sinds 2004 samen als Alles3. De combinatie van hun uiteenlopende muzikale benaderingen leidt tot onverwachte klankwrijvingen.

Het curriculum van Marcus Schmickler leest als een staalkaart van de invloedrijke Keulense muziekscène. Zijn projecten zijn even talloos als gevarieerd: van de op krautrock gebaseerde psychedelica van Pol en de shoegazer van Pluramon tot de digitale klanktexturen van Wabi Sabi en de orkestrale (de)composities van Param. De uitgebreide lijst van samenwerkingsverbanden vermeldt onder andere Kaffe Mathews, Peter Rehberg, Thomas Lehn, Thomas Brinkmann en John Tilbury. Het gaat Schmickler telkens om het aftasten van de grenzen van klankonderzoek en de integratie van inerte geluidsmaterie in nieuwe omgevingen. Een van de muzikanten waar hij geregeld mee samenwerkt is de uit Nieuw-Zeeland afkomstige saxophonist en componist Hayden Chisholm. Multi-instrumentalist Chisholm speelt behalve altsax en basklarinet ook nog doedelzak en didgeridoo en hij is geschoold in boventoon-zang. Met hun gezamenlijk project Amazing Daze verkennen en verruimen ze het klankspectrum van de doedelzak en Sho (traditioneel Japans rietblaasinstrument), resulterend in veelgelaagde, massieve drones.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Toshimaru Nakamura & Nicholas Bussman / Marcus Schmickler & Hayden Chisholm
Donderdag 19 april 2007 om 20.30 u
Argos, Centre for Art & Media
Werfstraat 13
1000 Brussel

Meer info : www.argosarts.org

Toshimaru Nakamura : japanimprov.com/tnakamura
Nicholas Bussmann : www.studiobeige.de
Marcus Schmickler : www.piethopraxis.org
Hayden Chisholm : www.softspeakers.com

Reviews :
Marcus Schmickler – Demos (For Choir, Chamber Quintet AndElectronic Music), Jan Willem Broek op www.subjectivisten.org, 1 februari 2007
Pluramon: Dreams Top Rock. Sprankelende shoegaze met engelenzang, Gerard de Jong op www.kindamuzik.net, 7 december 2003