NOB & BBC Symphony Chorus brengen Rautavaara, Strauss en Fauré

Einojuhani Rautavaara Tijdens een van zijn laatste concerten aan het hoofd van het Nationaal Orkest van België presenteert dirigent Mikko Franck zijn lievelingswerken, o.m. zijn favoriete componist en landgenoot Rautavaara. Het programma besluit met het Requiem van Fauré en Tod und Verklärung van Richard Strauss. Het NOB wordt voor deze gelegenheid geflankeerd door het gerenommeerde BBC Symphony Chorus.

De Finse componist Einojuhani Rautavaara (1928) behoort tot de meest succesvolle componisten van zijn generatie. Hij beschouwt zichzelf als een religieus mens in de zin van ‘gevoel hebben voor, en affiniteit hebben met het oneindige’. In zijn oeuvre zijn religieuze teksten dan ook een terugkerend gegeven. “It is my belief that music is great if, at some moment, the listener catches ‘a glimpse of eternity through the window of time’, if the experience is one which Arthur Koestler might call ‘the oceanic feeling’. This, to my mind, is the only true justification for all art. All else is of secondary importance.” (*)
Rautavaara studeerde bij Merikanto, Persichetti en Copland. Zijn vroege stijl werd beïnvloed door het neoclassicisme van Stravinsky en Hindemith, maar in A requiem in our time (1953) laten ook Russische invloeden zich horen. Aan het einde van de jaren vijftig kreeg hij interesse in twaalftoonmuziek, die hij vooral toepaste in zijn kamermuziek.

Programma :
  • Einojuhani Rautavaara, A Requiem in Our Time, voor koper en slagwerk
  • Richard Strauss, Tod und Verklärung, symfonisch gedicht, op. 24
  • Gabriel Fauré, Requiem, op. 48
Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB & BBC Symphony Chorus : Rautavaara, Strauss & Fauré
Vrijdag 20 april 2007 om 20.00 u
(Inleiding door Liesbeth Segers om 19.30 u)
Zondag 22 april 2007 om 15.00 u
Bozar – Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.nob.be en www.bbc.co.uk

(*) Einojuhani Rautavaara, Vesa Sirén op virtual.finland.fi, November 2001

Extra : Pleidooi vor Einojuhani Rautavaara, Jan de Kruijff op www.audio-muziek.nl, juni 2005