Russische huwelijksfeest in de Mijn van Waterschei

De Noces Het onbetwiste hoogtepunt van de Zomer van Antwerpen, editie 2005, was ‘De Noces’, een project van drie gezelschappen. Vertrekpunt voor de voorstelling was de ‘danscantate’ Les Noces van Igor Stravinsky. Stravinsky inspireerde zich daarvoor op Russische volksliederen die hij op unieke wijze omvormde tot een nieuwe compositie voor vocaal ensemble, percussie en piano’s. Muziektheatercollectief Walpurgis bracht een uitstekend vocaal ensemble samen en nodigde het Spectra Ensemble en de Roovers uit om aan dit grootschalig locatieproject mee te werken.

Het stuk werd in Antwerpen 20 keer voor een uitverkochte zaal gespeeld en het publiek kwam voldaan buiten. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Meer dan 8.000 toeschouwers konden genieten van dit Russische huwelijksfeest op locatie met zang, muziek, theater en culinair plezier in een spoorweghangar naast het station Antwerpen-Dam. Na het succes in Antwerpen konden ook onze Waalse tegenvoeters in mei dit jaar genieten van Franstalige versie tijdens ‘Focus Flamand’ in Marcinelle. En eind augustus is Limburg aan de beurt, met vier opvoeringen in de unieke locatie van de Mijn van Waterschei.

Sinds zijn oprichting in 1989 specialiseert Walpurgis zich in de creatie van hedendaagse muziektheaterproducties. Walpurgis vindt het daarbij belangrijk aansluiting te vinden bij de stroom van jonge zangers, muzikanten, acteurs en dansers, zodat er naast de traditionele opera ook echt een nieuwe vorm van muziektheater kan ontstaan uit de organische samenwerking met en tussen individuele artiesten en ensembles. Belangrijkste facet van deze nieuwe vorm van theater maken, is de emancipatie en de verantwoordelijkheid van de uitvoerders in het creatieproces.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Walpurgis/De Roovers/Spectra Ensemble : De noces/svadebka/de bruiloft
Zaterdag 25, zondag 26, woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 augustus 2007, telkens om 20.00 u

Mijn van Waterschei
André Dumontlaan,
3600 Genk

Meer info: www.walpurgis.be, www.deroovers.be en www.spectraensemble.com

Elders op Oorgetuige :
Chaotische balkanbruiloft op Focus Flamand, 16/05/2007

Video :
De noces op YouTube