Joachim Devillé, collectief reFLEXible, Julia Eckhardt & Silvia Platzer

Collectief reFLEXible Joachim Devillé (Brussel) tekent, schildert, schrijft, en is muzikant. Tijdens zijn residentie in Q-O2 bewerkt hij de ruimte als een continue expositie van tekst, beeld en klank. In beiden probeert hij figuratie en abstractie te versmelten tot een geheel waarbij het verschijnen, vervagen, verdwijnen en het ‘weer-zien’ onlosmakelijk verbonden zijn met de aspecten locatie en tijd, met het reizen, het verdwalen en het ter plaatse dolen. Binnen deze expositiecontext concerteert hij met het collectief reFLEXible en gaat hij een eerste samenwerking aan met altvioliste Julia Eckhardt en celliste Silvia Platzer.

Het Collectief reFLEXible werd opgericht in 2002 door Joachim Devillé, Thomas Olbrechts, Stefan Prins en Nicolas Rombouts. Als forum-laboratorium voor ‘vrije’ improvisatiemuziek en experimentele kunsten organiseert het collectief concerten in Antwerpen (Soirée Flexible, Soirée Fixe) en Brussel (reFLEXessions) waarin improvisatiemuziek centraal staat en vaak gekoppeld wordt aan andere experimentele kunstvormen. Voor deze concerten worden buitenlandse improvisatoren/kunstenaars uitgenodigd, die een confrontatie aangaan met musici en kunstenaars van eigen bodem.

Het Collectief reFLEXible staat ook geregeld zelf op het podium. De drie leden van dit ensemble, Joachim Devillé (trompet), Thomas Olbrechts (altsaxofoon) & Stefan Prins (piano & objecten) hebben allen een sterk uiteenlopende achtergrond en voorgeschiedenis en het is precies die diversiteit die dit ensemble zijn eigenheid verleent: Joachim Devillé is plastisch kunstenaar en autodidact trompettist. Hij werkt rond de relatie tussen beeld en klank en de abstractie van taal, waarvoor hij onder meer trompet confronteert met laptop. Thomas Olbrechts is alt saxofonist pur sang maar positioneert en bevraagt zich eveneens op het terrein van de performance kunst. Zo problematiseert hij o.a. zijn positie als muzikant – performer in directe relatie tot de banale alomtegenwoordigheid van televisie. Stefan Prins kwam tot de improvisatie via de hedendaagse muziek en is zowel actief als improvisator, uitvoerend pianist en componist. In zijn composities en improvisaties onderzoekt hij o.a. de raakvlakken en wisselwerking tussen deze werelden. Hij gebruikt niet enkel piano en objecten (al dan niet versterkt), maar ook laptop (max/msp). Een deel van zijn muzikaal onderzoek, situeert zich rond de confrontatie tussen high- en low tech: banale objecten (vaak huis-tuin en keukenobjecten of afval) worden "bespeeld" en via live-electronics muzikaal getransformeerd. Hij werkt ook nauw samen met Horacio Curti (shakuhachi) en de Argentijnse danseres Vika Kleiman.

Het collectief reFLEXible heeft zelf inmiddels uiteenlopende projecten opgezet, zoals het project waarin de manipulatie van beeld door muziek werd onderzocht via Fritz Langs langspeelfilm "Metropolis" (kunstencentrum nadine, Brussel, 2003; Festival van de Fantastische Film, Brussel, 2003; Filmnacht, conservatorium Antwerpen, 2003) of "Liveness, Part of the (War)Game ! ?" (kunstencentrum nadine, Brussel, 2003; The Brussels Tribunal, Hallen van Schaarbeek, Brussel, 2004; kultuurcentrum nOna, Mechelen, 2004), en concerten gegeven in o.m. Antwerpen, (Free Music Festival, 2002; Soiree Flexible), Brussel (reFLEXessions) en Amsterdam (Kraakgeluiden in de Binnenstad, 2003).

Julia Eckhardt studeerde altviool in Rotterdam en Brussel en is sinds 1995 artistiek verantwoordelijk voor het ensemble voor hedendaagse experimentele en geïmproviseerde muziek Q-O2. Het ensemble werkte reeds samen met ondermeer Pauline Oliveros, Phill Niblock, Keith Rowe, Anthony Coleman, Stevie Wishart, Christian Wolff en legt zich tevens toe op interdisciplinaire projecten (met o.a. beeldkunstenaars Els van Riel, Anne Quirijnen, Ludo Engels en danseres Anouk Llaurens). Sinds 2001 is ze lid/medestichter van Incidental Music, een internationale groep voor conceptuele muziek (met Manfred Werder en Normisa Pereira da Silva).

Silvia Platzer is celliste en performer en voornamelijk geïnteresseerd in het raakvlak tussen beide. Vanuit een klassieke muzikale opleiding heeft zij na haar opleiding theater en fysiek theater via dansimprovisatie de vrije klankimprovisatie ontdekt. In haar eigen werk worden klank, beweging en ruimte als materie ontleed en tot een nieuwe compositie samengesteld, vervreemd van hun oorsprong. Verder is zij vooral werkzaam in experimentele projecten in muziek en/of performance. Ook in haar onderwijs ligt de nadruk op de uitwisseling tussen de verschillende disciplines; muzikaliteit en horen voor dansers en acteurs, lichaamsbewustzijn en ruimtewaarneming voor musici.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Q-O2: Open moments in the scope of Joachim Devillé’s residency (Expo)
Zaterdag 8 september 2007 van 19.00 u tot 21.00 u (opening)
Maandag 10 tot zaterdag 22 september 2007, telkens van 14.00 u tot 18.00 u
—————–
Q-O2: Concert Collectief reFLEXible
Zaterdag 15 september 2007 om 20.30 u
—————–
Q-O2: Concert Trio Joachim Devillé, Silvia Platzer & Julia Eckhardt
Zaterdag 22eptember 2007 om 20.30 u
Q-O2 werkplaats
Vlaamsesteenweg 167
1000 Brussel

Meer info : www.q-o2.be