Klarafestival sluit af met feestgedruis en creatie van The Answer Songs van FES

Vlaams Radio Orkest Samengebracht in één nacht herneemt het KlaraFestival vrijdag nog een laatste keer zijn kunstzinnige en muzikale diversiteit en doet zo zijn naam als grootste Belgisch festival alle eer aan. Het Vlaams Radio Orkest mag de happening op gang trekken met de opvoering van Tsjaikovsky’s Vijfde Symfonie in de vertrekhal van het Centraal Station (Ravensteingallerij). Gewaagd, dat wel, maar of het wel zo’n schitterend idee is om dit meesterwerk te grabbel gooien in het lawaai van de avondspits in Brussel Centraal, is nog maar zeer de vraag.

Vervolg van het programma krijg je om 20u in Paleis voor Schone Kunsten met Honeggers Pacific 231 en Bartoks Muziek voor strijkers, percussie en celesta.
Twee componisten die weinig met elkaar hebben uit te staan, behalve in drie opzichten. Ze hielden van de oude vormen, geen van beiden lustten Schönberg en zijn systeem, en beiden vonden schitterende uitvoerders in Koussevitzky en Ansermet. Pacific 231, bij wijze van vertrouwen in de technologische vooruitgang genoemd naar een stoomlocomotief en zijn wielenconfiguratie, is trouwens aan de laatste opgedragen en werd door de eerste gecreëerd.

Verklärte Nacht van Schönberg is wellicht het voor de historisch terugkijkende luisteraar, meest leerrijke stuk van de twintigste eeuw. De atonaliteit lag in de tonaliteit besloten. De Moldavische stervioliste Patricia Kopatsjinskaja, de jonge Argentijnse celliste Sol Gabetta en de Roemeense pianiste Mihaela Ursuleasa nemen de versie voor pianotrio van dit strijksextet voor hun rekening.

Nog later op avond waagt Champ d’Action zich aan de Hymnen van van Karlheinz Stockhausen. Deze Hymnen zijn een fetisjwerk uit de elektronische pionierstijd van de jaren zestig. Gebaseerd op nationale hymnen die elektronisch gedeconstrueerd worden, onder het motto: hoe herkenbaarder het onderwerp voor de luisteraar, hoe groter zijn interesse in wat ermee gedaan wordt.

En last but not least krijgen we op deze avond ook nog de wereldcreatie van "The Answer Songs", het nieuwste project van Peter Vermeersch en de Flat Earth Society. ‘Answer Songs’ gaat terug op een Amerikaanse traditie uit de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw om songs te schrijven in antwoord op net verschenen nummers. Ook in de jaren tachtig en negentig gebeurde dat, weliswaar in mindere mate, in de hiphop. Muzikaal bleef men zich meestal inspireren op de originele songs, soms betrof het pure persiflage. De beste ‘antwoordliederen’ waren echter volledig nieuw. Enkele voorbeelden spreken voor zich: ‘Waltzing Mathilda’ van Banjo Paterson – ‘And the band played Waltzing Mathilda’ van Eric Bogle of ‘Street fighting man’ van The Rolling Stones – ‘Revolution’ van The Beatles. FES stelt een volledig programma samen met nieuw gecomponeerde liederen als antwoord op klassieke liederen van Schubert, Mozart en Brecht, pop-, rock- en jazzsongs of liederen uit de hele wereld – van Fado tot Inuit. Er wordt ook kort op de bal gespeeld met antwoorden op songs uit het zeer recente collectieve geheugen. Componisten zijn Jef Neve, Tom Pintens, Vincent D’Hondt, Peter Vanderberghe en uiteraard ook Peter Vermeersch.

Kun je niet wachten tot vrijdag, dan kun je donderdagavond de try-out van het nieuw project van FES beleven in De Kreun in Kortrijk.

En de finale link tussen het KVS luik en het Bozar luik wanneer Fabrizio Cassol jamt met Peter Vermeersch.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Last Night of the KlaraFestival
Vrijdag 14 september 2007 vanaf 15.30 u

Bozar
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be, www.bozar.be, www.vro-vrk.be, www.champdaction.be en www.fes.be
—————————-
Flat Earth Society & Peter Vermeersch : The Answer Songs
Donderdag 13 september 2007 om 20.00 u (try out)
Jan Persijnstraat 6
8500 Kortrijk

Meer info: www.dekreun.be en www.fes.be
—————————-
Vrijdag 14 september 2007 om 21.00 u (première)
Bozar – Ter Arken
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.fes.be
—————————-
Zaterdag 15 september 2007 om 14.00 u en om 15.30 u
Kunstencentrum Vooruit – Theaterzaal
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.festivalvanvlaanderen.be, www.odegand.be en www.fes.be
—————————-
Woensdag 3 oktober 2007 om 20.00 u
deSingel – Rode Zaal

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.fes.be

Extra :
Arnold Schönberg Center : www.schoenberg.at
Arnold Schönberg: van chromatische romantiek naar serialisme, Jan de Kruijff op www.audio-muziek.nl, januari 2006
Schönberg: Verklärte Nacht, Jan de Kruijff op www.audio-muziek.nl, oktober 2002
Karlheinz Stockhausen : www.stockhausen.org
Karlheinz Stockhausen : Globalist, Jan de Kruijff op componistenportretten3.blogspot.com, 15/04/2006
Karlheinz Stockhausen : Geluidsdrager als partituur, Jan de Kruijff op fonografiemuziek.blogspot.com, 11/02/2006
Stockhausen at 70. Through the Looking Glass. Robin Maconie revisits Hymnen, Karlheinz Stockhausen’s electroacoustic classic of the 1960s, Robin Maconie op jimstonebraker.com
Klankbeeldhouwer Karlheinz Stockhausen, Hellen Kooijman op Computable.nl, 8/06/2001