OUTPUT Festival plaatst elektrische gitaar in de kijker

Champ d'Action, E-guitar In Amsterdam vindt dit weekend de tweede editie van het driejaarlijkse OUTPUT Festival plaats. OUTPUT Festival 2007 zet de drie dagen lang de elektrische gitaar in de schijnwerpers: het geeft een breed publiek de gelegenheid de prachtigste muziek te horen die in de afgelopen decennia voor dit veelzijdige instrument is gecomponeerd. Deze festivaleditie heeft de zieletoon (soul of the tone) als motto meegekregen. Waarom worden zoveel verschillende soorten muziekliefhebbers geraakt door de klank van de elektrische gitaar? Blijkbaar is die klank bezield, maar waar ligt hem die zieletoon nou precies in? Op die vragen geeft het festival antwoord in concerten, soundscapes, lezingen en workshops die in het hele Muziekgebouw en Bimhuis plaatsvinden.

Zaterdagavond geeft het Vlaamse ensemble voor hedendaagse muziek Champ d’Action acte de présence in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ. De componisten in dit programma hebben ieder voor langere tijd in Japan gewoond. Die culturele kruisbestuiving leidde bij alledrie tot opmerkelijk verstilde of statische muziek, die even verschillend en eigenzinnig is als de Japanse cultuur zelf.
Van de Vlaamse componist Stefan van Eycken klinkt Techno Park, van de Amerikaanse Lois V Vierk wordt Red Shift (Nederlandse premiere) uitgevoerd en van de Italiaan Claudio Baroni In CirCles II (wereldpremière). In de pauze wordt in de Entreehal Stick Figures (Nederlandse première) van de Amerikaan Fred Frith uitgevoerd, een installatie voor zes elektrische gitaren en twee spelers, Fred Frith zelf en slagwerker Fedor Teunisse.

Yuri Landman, Moonlander en Moodswinger Een andere opmerkelijke gast op het OUTPUT Festival is de jonge Nederlandse experimentele instrumentenontwerper Yuri Landman. Eerder dit jaar ontwierp Landman voor Lee Ranaldo van de Amerikaanse noiseband Sonic Youth de Moonlander, een elektrische gitaar met een dubbelvoudige kop en 18 snaren. Het instrument is een hybride tussen resonantiesnaarinstrumenten en een elektrische gitaar. Het uiterlijk van de Moonlander is gebaseerd op twee jaren zestig gitaren, de Lake Placid Blue Fender Electric XII met matching headstock en de Vox Mark VI, de naam komt van het gelijknamige computerspelletje.
En in 2006 maakte Landman voor Aaron Hemphill van The Liars de Moodswinger, een elektrische 12-snarige derde brug-zither. Het instrument is te horen op hun jongste album dat in augustus 2007 verscheen.

Gedurende het hele festival is er een doorlopende expositie waarop je een aantal van Landmans instrumenten kan bewonderen, en aanvullend geeft hij zaterdag een lezing die inhoudelijk ingaat op de instrumenten en hun microtonale verwantschap met de ontwikkeling van logaritmische, Westerse toonschaal, die tegenwoordig het meest toegepast wordt. Benieuwd naar de reden waarom er 12 fretjes ipv 13 of 10 in 1 octaaf zitten en waarom de ene toon wel zuiver klinkt en de ander niet ? Je komt het allemaal te weten tijdens Landmans’ exposé.

Tijd en plaats van het gebeuren :

OUTPUT Festival
Vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 septemver 2007

Muziekgebouw en Bimhuis
Amsterdam

Champ d’Action : E-guitar
Zaterdag 29 septemver 2007 om 20.00u (inleiding om 19.15 u)
Grote zaal Muziekgebouw

Meer info : www.outputfestival.com, www.muziekgebouw.nl, www.bimhuis.nl en www.champdaction.be

Expositie & Lezing van Yuri Landman
Zaterdag 29 septemver 2007 om 18.00u (expositie doorlopend)
Muziekgebouw aan ‘t IJ
De toegang voor deze expo en lezing is gratis

Extra :
Stefan Van Eycken op www.matrix-new-music.be en www.onserfdeel.be (video)
Yuri Landman, Moonlander en Moodswinger op Wikipedia
Experimental Luthier Yuri Landman Introduces the Moodswinger op www.modernguitars.com, mei 2007

Video :
Fred Frith op Youtube.com
Het OUTPUT Festival heeft op een eigen MySpace pagina een reeks video’s geplaatst : www.myspace.com/outputfestival2007

Audio :
Lois V Vierk, Speaking of Music at the Exploratorium in 1987 op www.archive.org, 3/04/1987

Elders op Oorgetuige :
Erfgoed van morgen, 19/04/2007
Integrating the recorder, 17/04/2007
Gtrs : vijf jonge gitaristen geven staalkaart van hedendaags gitaarrepertoire, 2/04/2007
Het Collectief verkent kleuren- en klankenrijkdom van de instrumenten, 15/03/2007