Christian Lindberg meets deFilharmonie

Christian Lindberg De flamboyante Zweedse trombonist-dirigent Christian Lindberg is zonder meer de grootste trombonist van deze tijd. Op het ‘extra large’ kamermuziekconcert met deFilharmonie zullen beide partijen elkaar nog versterken. Het eerste stuk op het programma is Strauss’ tweede sonatine. Hierbij zou men een prangende vraag kunnen formuleren: welke reden had een Duitser om rond 1945 zorgeloze blaasmuziek de titel ‘Fröhliche Werkstatt’ te geven? We kunnen slechts argumenteren dat Strauss in Zwitserland woonde bij het schrijven van dit naar Mozarts ‘Gran Partita’ gemodelleerde stukje goede luim, waar in 1945 nog vrolijke werkplaatsen bestonden. Christian Lindberg componeert ook zelf en maakt van deze gelegenheid gebruik om zijn ‘Condor Canyon’ en ‘Brainrubbish’ uit te voeren. Tenslotte is er de symfonie voor blazers van Stravinski, geboren uit een koraal dat de grote Rus in 1918 voor Debussy schreef. Intrigerende muziek die hij eerst voor harmonium componeerde, later voor strijkkwartet en uiteindelijk voor 23 blazers.

Christian Lindberg begon op 17-jarige leeftijd met het spelen van trombone. Reeds twee jaar later voltooide hij zijn studies aan het Conservatorium van Stockholm, om een positie als trombonist in het Zweeds Opera Orkest aan te nemen. Op zijn twintigste legde hij zich volledig toe op een solistenloopbaan en groeide uit tot een van de meest gerenommeerde trombonisten van zijn generatie.

Hij verzorgde de première van meer dan 300 composities voor zijn instrument, maakte reeds een 70-tal opnames van het trombonerepertoire en verleende zijn naam aan een tromboneconcours in Valencia. Samen met cellist Yo Yo Ma en violist Gidon Kremer werd hij door het BBC Music Magazine uitgeroepen als solist van het jaar. Hij was de eerste Zweedse instrumentalist die als solist optrad met prestigieuze orkesten als de Berliner Philharmoniker en het Chicago Symphony Orchestra. In mei 2007 was hij artist in residence van de Wiener Musikverein. Lindberg maakte in 2000 zijn debuut als dirigent, en inmiddels werkt hij met de grootste orkesten en dirigenten overal in Europa.

Programma :

  • R. Strauss, Sonatina nr. 2 in Es, ‘Fröhliche Werkstatt’
  • C. Lindberg, Condor canyon
  • I. Stravinski, Symfonie voor blazers (versie 1947)
  • C. Lindberg, Brainrubbish

Tijd en plaats van het gebeuren :

Blazers van deFilharmonie & Christian Lindberg
Vrijdag 16 november 2007 om 20.15 u
Handelsbeurs
Kouter 29
9000 Gent

Meer info : handelsbeurs.be en defilharmonie.be
——————–
Zondag 18 november 2007 om 11. 00 u
Kapel van het Elzenveld
Lange Gasthuisstraat 33-39
2000 Antwerpen

Meer info : defilharmonie.be en tarrodi.se

Video :
Christian Lindberg op YouTube