Portret Henri Pousseur & More mouvements für Lachenmann : dubbele openingsavond van Ars Musica Liège

More Mouvements für Lachenmann Vanaf donderdag 19 strijkt het festival Ars Musica voor drie dagen neer in Luik. Ars Musica Liège begint met een dubbele openingsavond op donderdag met een portretconcert van Henri Pousseur door het Orchestre Philharmonique de Liège en de dansvoorstelling More Mouvements für Lachenmann van de Franse choreagraaf Xavier Le Roy. De muziek van Helmut Lachenmann wordt gespeeld door een strijk- en gitaarkwartet.

Orchestre Philharmonique de Liège : Portrait d’Henri Pousseur
Om te beginnen twee belangrijke werken van Pousseur. Het ene (Scambi) is louter elektronisch, in het andere laat de componist elektronica en drie instrumentengroepen ‘rijmen’ in wat veel weg heeft van een “trompe-l’oeil die een allesomvattende ruimte opent” (dixit Pousseur). In 1958 was het een historische gebeurtenis; het orkest werd eerst weggelachen, maar finaal volgde toch een oorverdovend applaus. De muziek is vanavond in goede handen, want uitgerekend Pascal Rophé verzorgde in 2006 in Milaan de wereldpremière van Rimes in de definitieve versie.

Programma :

  • Henri Pousseur, Scambi (1957)
  • Henri Pousseur, Rimes (Belgische creatie, 1958/2006)

More Mouvements für Lachenmann
Deze productie is een vervolg op ‘Mouvements für Lachenmann’, de opgemerkte choreografie van Xavier Le Roy uit 2005. Ook nu weer grijpt hij Lachenmanns musique concrète instrumentale aan voor een indringende reflectie over de relatie tussen dans en muziek, noot en gebaar.

Wat hoor je als de klank uitgeschakeld wordt bij een concert en je toch de bewegingen van de musici ziet ? Deze vraag ligt aan de basis van dit gechoreografeerd concert. Xavier Le Roy studeerde moleculaire biologie aan de universiteit van Montpellier. Sinds 1991 werkt hij als performer en choreograaf. Ter ere van de zeventigste verjaardag van de componist Helmut Lachenmann maakte hij ‘Mouvements für Lachenmann’. Nu is er het vervolg: ‘More Mouvements für Lachenmann’. Door te spelen met zichtbaarheid/onzichtbaarheid, onderzoekt Xavier Le Roy onze muzikale ervaring. Wat we horen is beïnvloed door onze visuele perceptie: we luisteren met onze ogen. De avond bestaat uit twee delen. Het eerste deel, ‘Salut für Caudwell‘, wordt gespeeld door twee duo’s gitaristen. Daarop volgt het strijkkwartet ‘Gran Torso‘, dat in juni 2008 in première ging op het internationaal dansfestival van Montpellier. Het wordt beschouwd als de kern van Lachenmanns esthetica en als een mijlpaal binnen het repertoire.

Ars Musica Liège
Orchestre Philharmonique de Liège : Portrait d’Henri Pousseur
Donderdag 19 maart 2009 om 19.30 u

Salle Philharmonique
Boulevard Piercot 25
4000 Liège
——————————
More Mouvements für Lachenmann
Donderdag 19 maart 2009 om 21.00 u
Grand Manège de la Caserne Fonck
Rue Ransonnet 2
4020 Liège

Meer info : www.arsmusica.be, www.opl.be en www.insituproductions.net
——————————
More Mouvements für Lachenmann
Woensdag 20 mei 2009 om 20.00 u
deSingel
– Rode zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.insituproductions.net

Extra :
Henri Pousseur : www.henripousseur.net en www.arsmusica.be
Helmut Lachenmann op www.arsmusica.be
De echo van ‘t saluut. Hedendaagse muziek voor klassieke gitaar. Bartlett, Lachenmann, Shlomowitz, Craenen, Logothetis” (pdf), Tom Pauwels, Thesis voor het Orpheus Instituut

Elders op Oorgetuige :
Het viervoudige gezicht van Henri Pousseur, 11/03/2009
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009
In memoriam Henri Pousseur (1929 – 2009), 7/03/2009
Gradus ad Parnassum : Kobe Van Cauwenberghe & Matthias Koole, 2/11/2007

Bekijk alvast dit fragment uit Helmut Lachenmanns ‘Salut für Caudwell’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2fdkEnsizPg&w=425&h=344]

Meer van Helmut Lachenmann op Youtube