Symfonieorkest Vlaanderen plaatst moderne Aziatische werken tegen de Vier letzte Lieder van Strauss

Tan Dun Muhai Tang, allicht de meest vooraanstaande Chinese dirigent, leidt het Symfonieorkest Vlaanderen in dit opmerkelijk programma waarin enkele moderne Aziatische werken tegen de Vier letzte Lieder van Richard Strauss worden afgezet. Het concerto voor suona (een oosters dubbelrietinstrument, verwant met onze hobo) en orkest van de in Brussel wonende componist Hao Fu Zhang krijgt zijn wereldpremière met Guo Yahzi als solist. Multistilist Tan Dun ken je misschien van zijn soundtrack voor ‘Crouching tiger, hidden dragon’, de succesfilm van Ang Lee. Hij tekent hier voor een werk met orkest, cellosolo en videoprojecties. Qilian Chen neemt de solopartij in.

Tan Dun werd geboren in 1959 in de Chinese provincie Hunan, in een klein afgelegen dorp aan een rivier. Zelfs dat kleine dorpje ontsnapte niet aan de Culturele Revolutie van Mao en Tan Dun werd naar een werkkamp gestuurd voor ‘heropvoeding’. Daar werd al snel zijn talent en interesse voor muziek duidelijk: hij leerde er de traditionele Chinese instrumenten bespelen en begon traditionele muziek op te tekenen in een soort van bibliotheek van geluiden en melodieën. Hij schreef er ook muziek voor trouwfeesten en begrafenissen.
In die periode besefte Tan Dun dat zowat alles muziek kan zijn: de vrouwen die natte kledingstukken ritmisch tegen stenen slaan (om ze te wassen), het dreunen van de dorsmachine die de rijst van de halmen schudt … Vooral de geluiden van de rivier en het water fascineerden hem: de rivier is een essentiële levensader en lijkt bijna een levend wezen.
Door een samenloop van omstandigheden kwam Tan Dun in de hoofdstad terecht en ging hij daar muziek en compositie studeren, onder andere bij Toru Takemitsu. Halverwege de jaren tachtig trok hij naar New York en door de confrontatie van zijn muzikale achtergrond met deze bruisende en multiculturele stad ontstond het unieke geluid en werk dat nu in alle grote concertzalen ter wereld, van Sydney tot New York, wordt opgevoerd.

Programma :

  • Hao Fu Zhang, Concerto for suona and orchestra
  • R. Strauss, 4 letzte Lieder
  • Tan Dun, The Map Concerto

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest van Vlaanderen : Hao Fu Zhang, R. Strauss, Tan Dun
Dinsdag 1 september 2009 om 20.00 u
Flagey – Studio 4
Heilig-Kruisplein
1050 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.flagey.be

Extra :
Tan Dun : www.tandunonline.com en www.schirmer.com
Hao-Fu Zhang op brahms.ircam.fr en nl.wikipedia.org
Hao-Fu Zhang interviewed by the Danel Quartet op www.cypres-records.com, 2/11/2005

Elders op Oorgetuige :
KlaraFestival 2009 : een snuifje Zweden en veel Oosterse kruiden, 22/08/2009
Chinese componist Tan Dun staat centraal op opendeurdag in Brugse Concertgebouw, 30/05/2008
2 x Hao-Fu Zhang, 2/10/2007
CD review : Hao-Fu Zhang : Qin-Xiao (Cypres records), Wim Daeleman, 8/08/2006