Pavlo Beznosiuk tast de grenzen van de virtuositeit af

Luciano Berio De Iers-Oekraïense violist Pavlo Beznosiuk is even bedreven op historische als op moderne instrumenten, zoals we kunnen horen tijdens dit solorecital. Hij vertolkt muziek die de grenzen van de virtuositeit aftast zonder te vervallen in technische pronkzucht. Bachs duizelingwekkende Partita’s uit 1720 zouden bijna doen vergeten dat de viool geen meerstemmig instrument is. Ruim 200 jaar later bracht Béla Bartók met zijn sonate voor soloviool een overduidelijke hommage aan Bach. Ook Luciano Berio’s Sequenza VIII (1976) dwingt de uitvoerder tot een enorme lenigheid van vingers én van geest. Hoe ver kun je gaan op een viool ? Pavlo Beznosiuk bewijst dat deze vraag componisten door de eeuwen heen blijft bezighouden.

Luciano Berio is wellicht de meest invloedrijke figuur uit de Italiaanse hedendaagse muziek. Nadat hij samen met Maderna een studio voor elektronische muziek opricht in Milaan, krijgt hij de leiding van het Ircam te Parijs. Vanuit zijn opleiding die sterk door Webern is bepaald, creëert Berio composities die uitgaan van de meest gedurfde vormen van klankonderzoek. Zo dwingt hij zowel zangers als instrumentalisten om de grenzen van hun mogelijkheden af te tasten.

De bundel van twaalf sequenze is een aaneenschakeling van solowerken. De reeks is als het ware het natuurlijke gevolg van een compositie voor fluit solo (1958) en een andere voor harp solo. Berio had de smaak te pakken en schreef gelijkaardige werken voor andere instrumenten en voor stem. Voor elke compositie werkte hij met een virtuoze uitvoerder. Elke keer weer was het zijn bedoeling het instrument uit zijn traditionele rol te halen, in een nieuw jasje te steken en grotere expressieve mogelijkheden toe te kennen.

Programma :

  • Johann Sebastian Bach (1685-1750), Partita in d BWV 1004
  • Luciano Berio (1925-2003), Sequenza VIII
  • Béla Bartók (1881-1945), Sonate voor viool
  • Johann Sebastian Bach, Partita in E BWV 1006

Tijd en plaats van het gebeuren :

Pavlo Beznosiuk : Bach, Berio, Bartók
Donderdag 17 december 2009 om 20.00 u
(Inleiding door Yves Knockaert om 19.15 u )
Concertgebouw Brugge
‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be

Extra :
Luciano Berio op www.absolutefacts.nl, www.arsmusica.be en brahms.ircam.fr
Luciano Berio (1925 – 2003) : Duivelskunstenaar op www.musicalifeiten.nl