Domein Luc Brewaeys : muziek van een extravert theaterman

Luc Brewaeys Aan doorgewinterde muziekliefhebbers hoeven we Luc Brewaeys niet meer voor te stellen. Deze Vlaamse componist – een van de interessantste van zijn generatie – behoort tot het uitstervende ras van grote symfonici en operacomponisten. Hoewel de symfonie en opera door sommige avant-gardisten al in de vorige eeuw doodgewaand waren, slaagt Brewaeys erin wezenlijk nieuwe muziek te schrijven in deze genres. In 2007 beleefde zijn opera “L’uomo dal fiore in bocca” een succesvolle première in De Munt in Brussel.

Brewaeys’ composities stoelen op het principe van de spectrale muziek, waarbij de boventoonspectra van klanken niet alleen het uitgangspunt zijn voor de constructie van akkoorden en melodieën, maar ook voor klankkleur, speeltechnieken en instrumentatie. Frappant is bovendien het exuberante, spectaculaire karakter van Brewaeys’ muziek, die opvalt door haar retorische en theatrale schrijfwijze. Naast deze extraverte trekjes valt de stringent mathematische tijdsconstructie van zijn werk des te meer op, al staat deze strenge opbouw nooit het expressieve karakter van zijn muziek in de weg. Zij is er misschien zelfs de voorwaarde voor. Muziek van een extravert theaterman.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Domein Luc Brewaeys

 • Vrijdag 8 januari 2010
  20.00 u : Kwadratur #2/Transfo / Eric Sleichim & BL!NDMAN
 • Zaterdag 9 januari 2010
  20.00 u: Ictus / Brewaeys en het spectralisme
 • Zondag 10 januari 2010
  14.00 u : Diapason / Documentaire over Luc Brewaeys
  15.00 u : Johan Huys in gesprek met Luc Brewaeys en Annelies Van Parys
  16.00 u : The Roentgen Connection / Les Méandres de la Mémoire

Concertgebouw Brugge
t Zand 34
8000 Brugge

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.concertgebouw.be

Elders op Oorgetuige :
Champ d’Action brengt hulde aan Luc Brewaeys in Antwerpen, Gent en Brussel, 31/10/2009