Cymatics, of hoe klank zichtbaar wordt

Cymatics Bestaat er een relatie tussen geluid, vibraties en de fysische wereld ? Hebben geluidsgolven een scheppende kracht ? Het zijn vragen waar men binnen het onderzoeksveld van de zogenaamde cymatics een antwoord op tracht te formuleren. In de 18de eeuw reeds toonde de fysicus Ernst Chladni via met zand bedekte trilplaten aan dat geluidsgolven bepaalde geometrische figuren genereren. Zijn bevindingen inspireerden al gauw verder onderzoek en werden ook toegepast door vioolbouwers om perfecte klankkasten te produceren. Het leverde Chladni de bijnaam ‘vader van de akoestiek’ op. Nu vormen Chladni’s principes het uitgangspunt van een multimediale voorstelling.Componist Andrew Claes gaat samen met HERMESensemble en videast Kurt Ralske (V.S.) de uitdaging aan om muziek live op het podium zichtbaar te maken: tijdens de composities voor jazztrio en electronics van Claes worden enkele “cymatics” live gegenereerd, waarvan de beelden verder worden ontwikkeld tijdens de stukken van de toonaangevende eigentijdse componisten Peter Ablinger, Ivan Fedele en Jérôme Combier.

Artistiek directeur van het HERMESensemble Koen Kessels : “‘Cymatics’ verwijst naar het fenomeen dat klank de ordening van materie beïnvloedt, als je bvb. bepaalde klanken door een versterker stuurt, en op het toestel ligt zout, dan vormen zich spontaan harmonische, geometrische patronen. Naast deze nogal wetenschappelijke benadering is het echter de bedoeling om emoties over brengen, vooral verwondering en nieuwsgierigheid. De muziek van Jérôme Combier, Ivan Fedele en Peter Ablinger wordt ondersteund door live-visuals van de Amerikaanse videast Kurt Ralske.”

Deze voorstelling past in Andrew Claes’ onderzoeksproject naar de invloed van geluid op materie en de muzikale toepassingen daarvan: een Artesis-Academiseringsproject dat loopt aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Programma :

  • Andrew Claes, Cymatics (2010)
  • Peter Ablinger, Ohne Titel (1992)
  • Ivan Fedele, Immagini da Escher (2005)
  • Jérôme Combier, Estran, poussière grise sans nuages (2005)
  • Jérôme Combier, Anima foglia (2008)

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble : Cymatics
Dinsdag 16 maart 2010 om 20.30 u
Kaaitheater

Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

Meer info : www.kaaitheater.be en www.arsmusica.be
—————————–
Zaterdag 20 maart 2010 om 21.00 u
Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be en www.hermesensemble.be

Extra :
Andrew Claes op www.muziekcentrum.be
Peter Ablinger : ablinger.mur.at
Bio Peter Ablinger op www.bbc.co.uk en youtube
Ivan Fedele op brahms.ircam.fr en youtube
Jérôme Combier op brahms.ircam.fr