Twee jonge multidisciplinaire artiesten uit de elektronische muziekscene bundelen de krachten

Jasper & Jasper Het prille elektronicaduo Jasper & Jasper bestaat uit de multidisciplinaire artiesten Jasper Vanpaemel en Jasper Braet. Ze zijn beiden gevormd aan het Haagse Sonologie Instituut en lanceren na enkele suksesvolle try-outs een eerste programma waarin ze elektronica combineren met live geluid, improvisatie en beweging. Jasper & Jasper wil van veelzijdigheid een troef maken: hun ervaring met klassieke instrumenten helpt hen om elektronische instrumenten te ontwikkelen met een grote overtuigingskracht. Geluidssamples, instrumenten/objekten en realtime processing vormen de basisingrediënten ervan. Deze gecombineerde set-up maakt de mogelijkheden van de groep dan ook quasi onbeperkt.

Jasper Braet studeerde gitaar bij Tom Pauwels aan het Ckonservatorium van Gent. Tijdens zijn studies kreeg hij interesse in elektro-akoestische muziek en in dat kader studeerde hij algoritmische compositie bij Godfried-Willem Raes en volgde hij een Max/Msp-kursus in het Ircam in Parijs. Nadien was de overstap naar de cursus Sonologie van het Conservatorium van Den Haag niet onlogisch. Eerder was Jasper actief als gitarist bij zowel klassieke als hedendaagse ensembles en verzorgt hij de elektronica bij groepen als Branie en bEsIDES. Vorig jaar realiseerde hij zijn eindprojekt bij Stichting Logos. Het centrale idee daarachter was het herrealiseren en adapteren van de elektronica bij elektroakoestische muziek waarvan de originele componenten moeilijk of niet meer te verkrijgen zijn. Momenteel volgt hij aan het Conservatorium van Gent de gespecialiseerde opleiding ManaMa hedendaagse kamermuziek.

Jasper Vanpaemel werd al op jonge leeftijd beïnvloed door een brede waaier van muzikale genres. Van 2004 tot 2009 studeerde hij piano bij Jan Michiels aan het Conservatorium van Brussel. Op zijn eindexamen speelde hij veel hedendaagse muziek en kwam gaandeweg in contact met componisten als Luc Brewaeys en Michael Jarrell. Tegelijkertijd specialiseerde hij zich in compositie en vrije improvizatie bij onder meer Bart Bouckaert, Kris Defoort en Peter Swinnen. Van 2009 tot 2010 volgde hij bij Kees Tazelaar en Paul Berg de internationale cursus Sonologie aan het Conservatorium van Den Haag, waar hij met Jasper Braet in contact kwam en de grondslagen werden werden gelegd voor onder meer dit concert.

Tijd en plaats van het gebeuren :

New Media IX – Jasper & Jasper
Woensdag 27 oktober 2010 om 20.00 u
Logos Tetraëder

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Elders op Oorgetuige :
Eindproject Jasper Braet : concert met een hoog DIY- gehalte, 20/04/2009