Opera in de Cinema : Nixon in China

Nixon in China Voor het vierde seizoen op rij gaat de New Yorkse Metropolitan Opera, één van ‘s werelds meest prestigieuze operahuizen, een samenwerkingsverband met een aantal bioscopen wereldwijd aan om 12 van zijn producties in HD én live te vertonen. Met de reeks operavoorstellingen ‘Metropolitan Opera: Live in High Definition‘ wil de Met een nieuw publiek warm maken voor opera. De voorstellingen in New York vinden traditioneel plaats op zaterdagmiddag. Het tijdsverschil van 6 uur maakt dat Kinepolis de operazalen op de gebruikelijke avonduren kan openen. Voor de geïnteresseerden die jammer genoeg niet aanwezig kunnen zijn op de live-voorstellingen, voorziet Kinepolis sinds dit seizoen ook de mogelijkheid om de vertoning nadien opnieuw te bekijken. Elke maandag na een live vertoning van ‘Opera in de Cinema’ wordt deze opnieuw uitgezonden om 14.00 u. De Vlaamse cinema’s voorzien opera-ondertiteling in het Engels. De kans om in de bioscoop te genieten van opera van wereldklasse mag je niet missen! The Metropolitan Opera is één van de meest befaamde operahuizen ter wereld. En door de geavanceerde technologie en een uitstekende service belooft Kinepolis de bezoekers een unieke serie voorstellingen die de meest doorgewinterde operafan zal verrassen en versteld doen staan.

John Adams – Nixon in China
Nixon in China (1985 – 1987) is een indrukwekkende opera over één van de meest historische momenten uit de Amerikaanse geschiedenis: de ontmoeting tussen Nixon, briljant vertolkt door James Maddalena, en Mao in China. Deze opera in drie bedrijven op een libretto van Alice Goodman werd voor de eerste keer opgevoerd in het Opera House in Houston op 22 oktober 1987. De opera behandelt in drie bedrijven het bezoek van Richard Nixon aan China in 1972, en zijn ontmoeting met Mao Zedong. De belangrijkste personages zijn Richard Nixon, zijn vrouw Pat Nixon en zijn adviseur Henry Kissinger namens de Amerikanen en Mao Zedong, zijn vrouw Jiang Qing en premier Zhou Enlai.
John Adams behoort ongetwijfeld tot de meest succesvolle hedendaagse componisten. Zijn muziek is zeer toegankelijk en ligt prettig in het gehoor, zonder dat ze meteen aan klanktapijt of muzak doet denken. Zijn stijl noemt hij zelf ‘post-style-style’ en zijn composities een celebratie van de Amerikaanse cultuur. Nixon in China was al bij de première in 1987 een grote hit. Het is dan ook een ‘echte’, bijna ouderwetse opera, met prachtige melodieën en nazingbare aria’s.

John Adams
Toen John Adams in 1985 een samenwerkingsverband aanging met dichteres Alice Goodman en regisseur Peter Sellars, bleek dat een schot in de roos. De twee opera’s die uit deze samenwerking voortkwamen, Nixon in China en The Death of Klinghoffer, staan hoog op de ranglijst van meest gespeelde, twintigste-eeuwse opera’s. Deze opera’s vormen overigens geen uitzondering. Adams’ composities oogsten over het algemeen veel waardering en zijn geregeld terug te vinden op concertprogramma’s. Hij begon zijn carrière als klarinettist, in de harmonie en locale orkestjes. Op tienjarige leeftijd begon hij bovendien te componeren. Sinds hij in 1971 afstudeerde aan Harvard University ontving Adams vele onderscheidingen voor zijn werk. Zo werd hem in 1994 de Royal Philharmonic Society Award toegekend voor Chamber Symphony, en in 2003 de Pulitzer Prize for Music voor zijn werk On the transmigration of souls. In datzelfde jaar volgde Adams Pierre Boulez op als ‘composer in residence’ van Carnegie Hall. In deze hoedanigheid is hij actief als componist, concertprogrammeur en dirigent. Daarnaast is hij bezig met een boek over het muzikale leven in Amerika.

Peter Sellars
Peter Sellars is vooral bekend geworden met zijn moderne ensceneringen van klassieke opera’s en toneelspelen. Als student baarde hij opzien met de opvoering van Wagners Ring cyclus als poppentheater. Na zijn studie aan de Harvard University studeerde hij in Japan, China en India. Op 26-jarige leeftijd werd Sellars directeur van het American National Theatre in Washington. Een jaar eerder sleepte hij een prijs van de MacArthur Foundation in de wacht voor zijn werk bij de Boston Shakespeare Company. In 1998 werd zijn werk in Europa beloond met de Erasmus Prijs. Sellars is een graag geziene gast bij de festivals in Salzburg, Glyndebourne en het Holland Festival, waar hij een aantal twintigste-eeuwse opera’s heeft geregisseerd. In 1999 was hij met Bijbelse Stukken te gast in het Holland Festival; zijn toneeldebuut in het Holland Festival maakte hij in 2004 met de openingsvoorstelling The Children of Heracles. Zijn enscenering van twee Bach cantates met de sopraan Lorraine Hunt-Lieberson was te zien in het Holland Festival 2005. Sellars regisseerde de wereldpremières van Nixon in China en The Death of Klinghoffer, beide van John Adams.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Opera in de Cinema : John Adams, Nixon in China
Zaterdag 12 februari 2011 om 18.30 u
Herneming op maandag 14 februari 2011 om 14.00 u
Kinepolis Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Oostende, Luik, Imagibraine (Braine-l’Alleud), Metropolis Antwerpen en Palace Liège

Meer info : www.kinepolis.com en www.metoperafamily.org

Extra :
John Adams op www.earbox.com, www.boosey.com, www.schirmer.com, en.wikipedia.org en youtube
Nixon in China op youtube
John Adams : speelse minimalist, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Uit de nieuwe wereld : deFilharmonie speelt Adams, Mozart en Dvorák in Roeselare en Antwerpen, 18/01/2011
Ralph van Raat verrast met unieke combinatie in deSingel, 12/01/2011

Bekijk alvast dit fragment uit Nixon in China (Act I, Scene 1)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5Tv3hrZmcEk&w=480&h=385]