11 Songs : boeiende dialoog tussen muzikale culturen

11 songs ’11 songs’ verbindt manding (West-Afrikaanse percussiemuziek) en gnawa (Marokkaanse soefi-muziek) met hedendaagse muziek voor blazersensemble. Saxofonisten Luc Mishalle en Trevor Watts en djembévirtuoos Adama Dramé schreven muziek voor drie groepen muzikanten: de uitgekiende blazerssectie van Marockin’ Brass, het percussie-ensemble Foliba uit Burkina Fasso en Brusselse gnawa-musici. Aan de ritmiek van manding en gnawa, tradities die elkaar beïnvloed hebben, voegen de blazers extra kleur toe. Ze weven een klanktapijt van verglijdende akkoorden en muzikale zinnen, waaraan de eersten op hun beurt polyritmische accenten geven. Net zoals in veel traditionele muziek zijn de composities voor ’11 songs’ raamwerken die door de musici tijdens het concert worden ingevuld. Dit concert is een boeiende dialoog tussen muzikale culturen.

Projekt
Op 12 december 2010 reisden Marockin’ Brass (2 brusselse gnaoua-musici en 5 blazers) en Trevor Watts naar Bobo, Burkina Faso. Daar werkten de muzikanten gedurende 2 weken intensief samen met Adama Dramé en 3 percussionisten van diens drumgroep Foliba aan het nieuwe repertoire dat door Mishalle, Watts en Drame voor het project ’11 Songs’ werd geschreven. Er werd gerepeteerd en opnames gemaakt. Het repertoire werd bovendien tweemaal voorgesteld: op het festival Festi’40 (Fada) en het ‘Centre culturel de Bobo Diolasso’ (Bobo).

Begin febuari komen Adama Dramé en Foliba naar België. Op 12 februari 2011 vindt de Belgische premiere van het ’11 Songs’ project plaats in het Concertgebouw Brugge, in het kader van het festival ‘Beat It’. Dan gaat meteen ook de 11 Songs-toer van start waarbij het project in 6 concertzalen – in binnen en buitenland – wordt voorgesteld. Een deel van de in Bobo gemaakte opnames werden reeds in Casablanca gemixed. Tijdens de toer zullen extra live opnames worden gemaakt, het 11 Songs-album zal vervolgens worden uitgebracht op het MET-X label ‘A-Shams’.

Voorgeschiedenis
Zowel Luc Mishalle als Trevor Watts hebben een heel traject afgelegd binnen de niches van de geïmproviseerde- en hedendaagse muziek: als uitvoerder én als maker. Sedert meer dan 20 jaar wordt hun schriftuur duidelijk beïnvloed door ritmiek uit de maghreb en west-Afrika. Die aandacht klinkt ook door in de arrangementen voor melodische instrumenten. Watts refereert naar Moiré, een Afrikaanse weefstijl, waarbij een stuk stof kleuren en texturen aanneemt naar gelang de invalshoek. Ook bij Mishalle wordt de spanning meestal opgebouwd via een cyclische beweging van ritmische patronen en een polyritmisch over elkaar schuiven van lagen.

Soms wordt er vertrokken van traditionele muziek die wordt aangereikt door Adama Dramé en Rida Stitou. Rida Stitou is een gnaoua maalem (meester) en één van de 10 ‘muziekmakers’ bij MET-X, de kunsteducatieve organisatie die door Luc Mishalle wordt geleid. De twee ontwikkelen sedert 2001 projecten waarbij een groep gnaoua-musici in dialoog treedt met ander musici – veelal met een hafabra- of met een jazzachtergrond. Marockin’ Brass is de groep waarvoor Luc Mishalle alle muziek schrijft en waarin ook Rida Stitou meespeelt. Reeds in 2008 gaf Marockin‟ Brass een felgesmaakte concertreeks met als gastmusici Adama Dramé & Foliba.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Luc Mishalle, Trevor Watts, Adama Dramé, Foliba, Marockin’ Brass: 11 Songs
Zaterdag 12 februari 2011 om 20.00 u
Concertgebouw Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be
——————————–
Zondag 13 februari 2011 om 20.00 u
Intercultureel Centrum De Centrale Gent

Kraankindersstraat 2
9000 Gent

Meer info : www.decentrale.be
——————————–
Woensdag 16 februari 2011 om 20.30 u
Zuiderpershuis Antwerpen

Waalse Kaai 14
2000 Antwerpen

Meer info : www.zuiderpershuis.be
——————————–
Vrijdag 18 februari 2011 om 20.00 u
KVS BOL

Lakensestraat 146
1000 Brussel

Meer info : www.kvs.be

Extra :
Blog en meer info ’11 Songs’ : www.metx.be
Trevor Watts op www.myspace.com/trevorwatts2, en.wikipedia.org en www.efi.group.shef.ac.uk
Adame Dramé : adamadrame.free.fr en www.djansa.be
Marockin’ Brass : www.myspace.com/marockinbrass
Interview Gnawa de Bruxelles op youtube

Elders op Oorgetuige :
Come on! Beat ! Tiendaags slagwerkfestival in Brugge, 29/01/2011