Focus sur nos compositeurs: Frederic d’Haene

Frederic d'Haene Op zondag 20 februari vindt in Espace Senghor in Etterbeek het vierde concert plaats in de reeks ‘Focus sur nos compositeurs‘. Violist Wibert Aerts en pianist Geert Callaert brengen er een recital met werk van de Kortrijkse componist en musicoloog Frederic d’Haene (foto). Op het programma staat de creatie van ‘Voiding streams‘ voor piano solo (2008) en ‘Zen et révolte‘ voor viool solo (2009). Dat werk werd gecreëerd door Wibert Aerts in deSingel in Antwerpen in het kader van Ars Musica 2010.

Frederic D’haene (1961) begon zijn muzikale opleiding aan de muziekacademies van Gent en Kortrijk. Daarna studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik, waar hij deel uitmaakte van de klassen van Frederic Rzewski en Walter Zimmermann, maar ook les kreeg van Henri Pousseur en Vinko Globokar. Om het theoretische aspect van zijn muziekstudie verder uit te diepen, volgde D’haene ook een universitaire opleiding musicologie, die hij begon aan de Katholieke Universiteit Leuven, en beëindigde aan de Rijksuniversiteit Gent. Daarnaast woonde hij in 1988 de Internationale Ferienkurse für Neue Musik te Darmstadt bij. Tussen 1990 en 1995 was Frederic D’haene assistent-lesgever in de compositieklas van Rzewski aan het Conservatorium van Luik. Hij was ook docent aan de muziekacademie van Jette (Brussel), waar hij de cursussen AMC en muziekgeschiedenis voor zijn rekening nam. Daarenboven was D’haene occasioneel werkzaam als concertorganisator. Een baken is het jaar 1996, dat door Frederic D’haene als sabbatjaar werd ingelast. In 1999 en 2000 doceerde hij muziekesthetica aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst in Gent. In 2000 verhuisde D’haene naar Nederland.

D’haene componeert meestal in opdracht. Verschillende gerenommeerde solisten voerden zijn werk uit, en ook jonge Belgische talenten waagden zich reeds aan zijn vaak veeleisende partituren. Zijn schrijfstijl en partituren hebben de reputatie zeer complex en moeilijk toegankelijk te zijn. Van de musici wordt gevraagd minstens tot het uiterste van hun kunnen te gaan.

Zen et révolte
Frederic D’haene stelt vast dat de componist vandaag in een absurde situatie is terechtgekomen. Veeleer dan zich te verliezen in een retrostijl opteert hij ervoor die absurditeit te benaderen vanuit een tweevoudig standpunt: aanvaarding en intense beleving (Zen) of verzet (Révolte). Er worden twee contrasterende materiaaltypes gebruikt in deze compositie. Zeer eenvoudig is de ‘drone’, een aangehouden toon die in dit geval echter ritmisch en in cycli gearticuleerd wordt Daarnaast is er een complexe, massieve klank. In de loop van het stuk worden beide elementen contrapuntisch met elkaar gecombineerd en steeds anders gekleurd. Daardoor ontstaat een extreme vorm van energie. Het vergt een schitterende en toegewijde muzikant als Wibert Aerts om deze ‘waanzinnige’ materie te doorgronden en gestalte te geven.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Focus sur nos compositeurs: Frederic d’Haene
Zondag 20 februari 2011 om 11.30 u
CC Etterbeek – Espace Senghor

Waversesteenweg 366
1040 Etterbeek

Meer info : www.senghor.be

Bron : Tekst Mark Delaere voor deSingel, maart 2010

Extra :
Frederic D’Haene op www.muziekcentrum.be en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Een uurtje hedendaagse vioolmuziek met Wibert Aerts in deSingel, 10/03/2010