Jonge Amerikaanse pianist Keith Kirchoff in Logos

Keith Kirchoff De jonge Amerikaanse pianist Keith Kirchoff heeft een voorliefde voor nieuwe, buitengewone en nauwelijks bekende werken van de 18de tot de 21ste eeuw. Op zijn nieuwe Europese toernee (getiteld Electro-Acoustic Piano) doet de man ook Stichting Logos aan, met een programma waarop werk van van Roberto Morales-Manzanares, Dan VanHassel, Elainie Lillios en Stevie Ricks is vertegenwoordigd.

Keith Kirchoff (1981) wordt door de Amerikaanse pers gezien als een van de meest unieke pianisten van zijn generatie. In 2003 studeerde hij summa cum laude af aan de University of Oregon, na zich te hebben vervolmaakt bij Dean Kramer, Stephen Drury en Paul Wirth. Nadien volgt de praktijk, en dat betekent voor jonge aanstormende uitvoerders vaak, heel vaak, deelnemen aan allerhande wedstrijden. Kirchoff voegde duidelijk de daad bij het woord en sleepte in de loop der jaren die daarop volgden tal van prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht. Zijn concerten worden, naast een gedegen pianospel, gekenmerkt door een grote onderbouwdheid. Binnen Kirchoff’s visie beïnvloeden heden en verleden elkaar : de modernistische muziek houdt evengoed de klassieke muziek in leven als andersom. Zijn aktieradius beslaat dan ook werk van de 18de tot en met 21ste eeuw waarin veelal Cowell, Ives, Becker, Ornstein en Antheil zijn vertegenwoordigd.

Hoewel hij nauwelijks dertig jaar oud is, heeft hij reeds meer dan 100 werken gecreëerd (onder meer Matthew McConnell’s Concerto for Toy-Piano) en samengewerkt met componisten als Christian Wolff, Frederic Rzewski en Louis Andriessen.

Kirchoff is inmiddels uitgegroeid tot een veelgevraagd solist op muziekfestivals en speelde reeds in concertzalen in New York, Boston (waar hij succes oogstte met Charles Ives’ Emerson Concerto), Miami, Chicago, Los Angeles, Minneapolis en Pittsburgh. Voor 2011 staat een Europese toernee (Electro-Acoustic Piano) op stapel die hem naar Italië, Engeland, Canada en Nederland voert.
Vanuit dat laatste land zet hij even een zijpas om Stichting Logos met een bezoek te vereren. Kirchoff speelt op dit concert een recital met voornamelijk nieuw werk voor piano solo, al dan niet gecombineerd met elektroakoestische media. Het centrale stuk van de avond is het 30 minuten durende opus Medusa in Fragments (2009-10) voor interactieve video, sampler en piano van Steve Ricks.

Momenteel is hij druk bezig zijn eerste studio-album (met werk van Leo Ornstein) te finaliseren. Hij werkt ook aan een dissertatie over de voordien ongepubliceerde pianomuziek van de Amerikaan John Becker. Tot slot profileert Kirchoff zich de laatste jaren al even graag als componist en speelt hij dan ook geregeld eigen werk.

Programma :

  • Roberto Morales-Manzanares, Contortions (2009-10)
  • Dan VanHassel, Lush Intrinsic (2009)
  • Steven Ricks, Medusa in Fragments (2009-10)
  • Elainie Lillios, Nostalgic Visions (2009)
  • Keith Kirchoff, The Adventures of Norby (2007)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Keith Kirchoff : Electro-Acoustic Piano
Dinsdag 22 februari 2011 om 20.00 u

Logos Tetraëder
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.keithkirchoff.com

Extra :
Keith Kirchoff op www.myspace.com/keithkirchoff en youtube
Keith Kirchoff – composing, the Electro-Acoustic Piano, & a North American tour, interview Dan Godston op www.examiner.com, 6/01/2011
Dan VanHassel : www.danvanhassel.com, www.myspace.com/danvanhassel en youtube
Steven Ricks : www.stevericks.com
Elainie Lillios : www.elillios.com, www.electrocd.com en youtube

Bekijk alvast deze video van Keith Kirchoff’s ‘The Adventures of Norby’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zSfcQFVTXYM&w=480&h=390]

en Elainie Lillios’ “Nostalgic Visions”, uitgevoerd door pianist Thomas Rosenkranz

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WPZxgtq_v7o&w=480&h=390]