Black box of white cube? Performatik toont hoe hedendaagse performance art er uitziet

Performatik Het festival Performatik toont van 24 februari tot 5 maart hoe de hedendaagse ‘performance art’ er uitziet. Bizar is het genre nog steeds, maar ook wel spannend. Voor de tweede keer werkt het Kaaitheater daarvoor samen met heel wat Brusselse partners. Op die manier kijken we niet enkel vanuit theater en dans naar deze kunstvorm, maar ook vanuit de beeldende kunst, waar performance art vroeger al floreerde en ook nu weer actueel is. Black box of white cube? Voorstelling of tentoonstelling?

Tijdens Performatik worden grenzen opgezocht, codes ontrafeld en ontmoetingen tussen verschillende kunstwerelden gestimuleerd. Het festival zorgt voor 7 wereldpremières en 5 Belgische premières, voor performances, talks en expo door vooraanstaande internationale artiesten.

Wiels stelt in The Other Tradition een generatie kunstenaars voor die doorheen acties kijkt wat kunst kan doen eerder dan wat ze kan verbeelden. Ook Mette Edvardsen laat het zichtbare kunstobject achterwege in haar performance BLACK. Andere kunstenaars willen objecten net nieuw leven inblazen: Ivo Dimchev gaat aan de slag met de draagbare sculpturen van Franz West, Zoë Laughlin onderzoekt kneedbare vloeistoffen, Dawn Scarfe doet iets met wijnglazen en Patricia Portela vertrekt van een teruggevonden doos vol teksten en voorwerpen.

Het festival kiest ook resoluut voor kunstenaars die hun eigen wereld durven verlaten. Beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster zoekt samen met muzikant Ari Benjamin Meyers het theater op, terwijl Kaai-artist in residence Kris Verdonck een tentoonstellingsparcours maakt in de Raffinerie. Voor beiden is Kafka een inspiratiebron.

Emoties te over bij Mette Ingvartsen en Christoph Hefti, maar verder valt op dat veel kunstenaars terug naar het woord grijpen, dat de kunst van het vertellen geherdefinieerd wordt. We kijken uit naar de lecture-performances van ondermeer Tris Vonna-Michel en Barbara Matijevic en Giuseppe Chico.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Performatik 2011
Van donderdag 24 februari t.e.m zaterdag 5 maart 2011
op verschillende locaties in Brussel

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.kaaitheater.be/performatik

Performatik is een Kaaitheaterfestival in samenwerking met Argos Centre for Art & Media, Beursschouwburg, Bozar, Cultuurcentrum Strombeek-Grimbergen, QO2, Wiels Contemporary Art Centre, Cinematek en La Raffinerie / Charleroi-Danses.

Een antwoord op “Black box of white cube? Performatik toont hoe hedendaagse performance art er uitziet”

Reacties zijn gesloten.