Simoens Trio komt met origineel programma naar Dendermonde

Wouter Lenaerts Het Simoens Trio komt met een origineel programma naar Dendermonde. Het ‘Gassenhauer’ trio van Beethoven werd aanvankelijk geschreven met klarinet. Omdat Beethoven graag wilde dat het stuk meer gespeeld werd, herschreef hij het voor viool in plaats van klarinet. ‘Mimesis’ werd speciaal voor het Simoens trio geschreven door Wouter Lenaerts (foto). Het stuk ging in première op het Simoensfestival 2010 in Antwerpen. Het Griekse woord ‘mimesis’ verwijst naar de voorstelling van de werkelijkheid in een kunstwerk. In deze compositie verwijst het naar Lenaerts’ persoonlijke visie op de Tsjechische muziek. Het werk ademt een slavische retoriek. Het concert besluit met Bernsteins enige pianotrio, tevens één van de weinige kamermuziekwerken uit zijn oeuvre.

Wouter Lenaerts (1981) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij ‘Meester in de Muziek’ werd: voor Piano bij Boyan Vodenitcharov en voor Muziekschriftuur (contrapunt en fuga) bij Raphaël D’Haene. Wouter volgde Master Classes piano bij Kum Sing Lee, M. Speidel, Pilar Valero en André De Groote. Hij studeerde hafabra-directie bij Norbert Nozy, symfonische directie bij Silveer Van den Broeck en compositie bij Raphaël D’Haene. Sinds 2004 doceert hij muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Ook als componist is hij bijzonder actief. Van zijn hand zijn creaties voor piano, kamermuziek: saxofoonkwartetten, harpkwartet en werken voor viool en piano. Zijn werken voor harmonie- en fanfareorkest werden op CD opgenomen en uitgegeven bij ‘Beriato Music’ en vinden reeds nationaal en internationaal erkenning.

Wouter Lenaerts – Mimesis (2010)
Tsjechie. Geen enkel ander land spreekt méér tot de verbeelding. De Slavische cultuur is doordrenkt van weemoed, tragiek, folklore en hevige vaderlandsliefde. Het vormt een onuitputtelijke bron aan muzikale pareltjes. Componisten als Smetana en Dvorak trokken het voortouw, Martinu en Janácek zetten de traditie voort. Hun enorme expressiviteit is enerzijds lyrisch en dramatisch, maar anderzijds hoopgevend en volks. Aangrijpende melodieën en opzwepende ritmes wisselen elkaar voortdurend af. De Slavische cultuur is ook de voedingsbodem van het werk van dejonge componist Wouter Lenaerts.

Wouter Lenaerts over Mimesis : ” Het Griekse woord ‘mimesis’ betekent letterlijk ‘imitatie’ en verwijst naar de voorstelling van de werkelijkheid in een kunstwerk. De filoseof Plato noemde het de representatie van de natuur en volgens hem was elke artistieke creatie een vorm van imitatie. In deze compositie staat mimesis voor een verwijzing naar, een imitatie van en een persoonlijke visie op de Tsjechische muziek in al haar facetten. Door een typische lyriek en ritmiek ademt de atmosfeer van het werk meteen deze Slavische retoriek uit. Bovendien is het hoofdthema geïnspireerd op een oud Tsjechisch volkslied ‘Kral Duchu’, dat op haar beurt teruggaat naar de Erlkönig van Goethe. ” (*)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Simoens Trio : Beethoven, Wouter Lenaerts, Bernstein
Zondag 27 februari 2011 om 11.00 u
(uitverkocht)
CC Belgica Dendermonde

Kerkstraat 24
9200 Dendermonde

Meer info : www.ccbelgica.be en www.simoenstrio.be

Extra :
Wouter Lenaerts : www.wouterlenaerts.com (*), www.muziekcentrum.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Harpiste Anneleen Lenaerts en hoboïst Karel Schoofs grasduinen in de muziek van de 20ste en 21ste eeuw, 8/12/2010