Vlaams Radio Koor brengt programma gewijd aan devotie

Sofia Gubaidulina Verwondering om het leven. Bewondering voor die scheppende kracht achter elk bestaan. Hulde aan de creatie van de mensheid, de natuur, het hele universum – maar ook van een bijzondere muzikale wereld.  Deze week brengen het Vlaams Radio Koor, Gert François (slagwerk), Luc Tooten (cello) en Catherine Mertens (celesta) een programma gewijd aan devotie. De Russische componist Dimitri Bortniansky brengt ons met één van zijn Sacred Concerto’s meteen in een religieuze sfeer. Van daar is het maar een kleine stap naar het verheven Canticle of the Sun van de hedendaagse componiste Sofia Gubaidulina (foto). Haar zonnelied –  gebaseerd op de tekst Il cantico frate sole van de Heilige Franciscus van Assisi – brengt opeenvolgend een lofzang aan de Schepper van de zon, de maan en de vier elementen, aan het leven en de dood. Laat je onderdompelen in een mysterieuze wereld, vol ongewone en nog niet eerder gehoorde klanken. Verbaas je niet alleen om de geluiden, maar ook om de omringende stiltes. Terwijl het koor het geheel inkleurt, wordt het geheim van de creatie ontsluierd doorheen de expressieve interventies van de solisten op cello, percussie en celesta.

Typisch voor het werk van Sofia Gubaidulina (1931) is het ontbreken van absolute muziek. In haar composities duikt er altijd enige invloed op die het louter muzikale overstijgt: een gedicht, een ritueel, het mystieke of zelfs christelijke symboliek. In de laatste jaren van zijn leven schreef Franciscus van Assisi (1182-1226) één van de meesterwerken van de Italiaanse literatuur, Il Cantico delle Creature, een lofzang ter ere van God en de schoonheid van de schepping. Dit lied is de eerste tekst die in het Italiaans gedrukt werd en is zonder twijfel één van de hoogtepunten van de middeleeuwse literatuur. The Canticle of the Sun van Gubaidulina is erop gebaseerd. De bezetting – cellosolo, percussie, celesta en koor – is op zijn minst merkwaardig te noemen. De cello fungeert als een soort voorzanger die broedt, onderstreept, versterkt en soms lijkt te dansen op fijnzinnige toonhoogten met microtonale nuances, een schrijfwijze die in de meeste werken van Gubaidulina een belangrijke plaats inneemt. De spirituele kracht en de mystieke ode aan de schepping, waarbij de zetting van de middeleeuwse laude spirituali als meest vergelijkbare modus optreedt, maken dit magistrale werk tot een actuele uitdrukking van het gedachtegoed van Franciscus van Assisi.

Programma :

  • Dimitri Bortniansky, Sacred concerto 32
  • Arvo Pärt, Memento Mori
  • Sofia Gubaidulina, Canticle of the Sun

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vlaams Radio Koor : Bortniansky, Pärt, Gubaidulina
Woensdag 2 maart 2011 om 20.00 u
Predikherenkerk Leuven

Onze-Lieve-Vrouwstraat
3000 Leuven

Meer info : www.30cc.be en www.vlaamsradiokoor.be
———————————
Donderdag 3 maart 2011 om 20.00 u
Bethaniënhuis Zoersel

Handelslei 167
2980 Zoersel

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be
———————————
Vrijdag 4 maart 2011 om 20.15 u
Jezuïetenkerk Lier

Gasthuisvest 50
2500 Lier

Meer info : www.lierscultuurcentrum.be en www.vlaamsradiokoor.be
———————————
Dinsdag 8 maart 2011 om 20.00 u
Collegekerk Sint-Niklaas

Collegestraat z/n
9100 Sint-Niklaas

Meer info : www.ccsint-niklaas.be en www.vlaamsradiokoor.be

Extra :
Sofia Goebaidoelina op www.schirmer.com, brahms.ircam.fr en youtube
Sofia Goebaidoelina : Trancendentale muziek op www.musicalifeiten.nl
De nacht is verloren gegaan. Essay over Goubaidulina, Rob Zuidam in NRC Handelsblad op 13/04/2001
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Bekijk hier alvast het eerste deel uit Sofia Gubaidulina’s ‘Canticle of the Sun’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TN4yafIorPM&w=640&h=390]