Dick Vanderharst en Dirk Proost creëren muzikale Passie in Ekeren

Dick van der Harst & Dirk Proost In “Passion” lieten Dirk Proost en Dick van der Harst zich inspireren door het klankbeeld van processies tijdens de Semana Santa in Spanje. Op het podium staan een ensemble van Bretoense en Baskische hobo’s, het gemengd koor Euterpe, een flamencozanger en het Gallisische meisjeskoor Son As 3.

Na het succesvolle Huis der Verborgen Muziekjes komt Dick Vanderharst opnieuw met een productie waarin verschillende muziekstijlen op een doorleefde manier samen worden gesmeed tot een nieuwe muziektaal. Samen met componist Dirk Proost creëerde hij een muzikale passie, geënt op de processies van de Semana Santa in Spanje en op de vele kerkelijke stoeten die plaatsvinden door heel Europa en soms vertrekken vanuit bedevaartplaatsen zoals Santiago de Compostella. Het zijn volkse spektakels die jong en oud inpalmen en die een soort duende (duivelse emotie) door de straten stuwen.

In deze hedendaagse passie spelen de (dubbel)rietblaasinstrumenten van het Orkest van de Reizende Maan een centrale rol, in combinatie met Bretoense en Catalaanse hobo’s. Er wordt volop geëxperimenteerd met het bespelen van de twee blaasinstrumenten tegelijkertijd, zodat er Rajastaanse klankkleuren ontstaan. Voeg daar het gemengd koor Euterpe, een flamencozanger en het Gallicische Son As 3 aan en de nieuwe Passion is geboren! Niet minder dan 100 muzikanten zorgen voor een unieke, muzikale belevenis.

Met Dick van der Harst (solist en composities), Stefan Hardi en Jo Zanders (solisten), het koor Euterpe, Griet Jochems (concertmeester), Het Orkest van de Reizende Maan, Dirk Proost (muzikale leiding en composities), Eddie Vaes, Son As 3 en een flamencozanger.

Dick van der Harst (1959) is muzikant, arrangeur en componist. Sinds 1989 is hij componist in residentie bij LOD. Hij maakte muziektheaterproducties met onder andere Thierry Salmon, Guy Cassiers, Alain Platel en Eric De Volder. Naast muziektheaterwerk schrijft Van der Harst muziek voor zijn eigen ensembles (o.a. Audible Life Stream) en voor anderen (Oxalys, Quatuor Danel…). Zijn werk is op verschillende cd’s verschenen.

Met bewondering voor het vakmanschap maar weerstand tegenover bandwerk gebruikt Dick van der Harst in zijn composities zowel jazz, klassiek als volksmuziek. Steeds zoekt hij naar wat authenticiteit vandaag kan betekenen. Het resultaat is muziek waar geen model voor bestaat: hij legt zijn oor te luister bij andere tijden, andere landen, andere culturen, en verbindt die stijlen en genres intuïtief met zijn eigen muzikale wereld, wat een nieuwe artistieke taal oplevert. Respect, eerlijkheid en ambachtelijkheid staan op de eerste plaats. De muziek van Van der Harst is menselijk, en laat grote vrijheid aan de muzikanten die ze uitvoeren.

Dirk Proost is als hoboïst met heel wat verschillende projecten bezig. Hij lag mee aan de basis van het hedendaagse muziekensemble Champ d’Action, richtte de organisatie Intona Rumori op waarbij verschillende kunstenaars uit verschillende media en disciplines samen werken aan een multimediaal project. Hij richtte ook het ‘orkest van de reizende maan’ op waar enkel dubbelrieten in spelen, een uniek ensemble. In 2004 startte hij in Lier met het Labo nieuwe muziek waar nieuwe schrifturen en partituren onderzocht en uitgevoerd worden. In dat kader werkte hij onder meer met nieuw ontwikkelde glasgeblazen instrumenten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Dirk Proost & Dick van der Harst : Passion
Zaterdag 5 maart 2011 om 20.00 u
Academie voor muziek en woord Ekeren

Ferdinand Pauwelsstraat 102
2180 Ekeren

Meer info : www.ccekeren.be

Extra :
Dick van der Harst op www.muziekcentrum.be, www.lod.be en youtube
Dirk Proost : www.dirkproost.com

Elders op Oorgetuige :
Assim : bewerking van Obrecht-composities door Dick van der Harst, 23/09/2008
Een gesprek met Dick van der Harst over oud en nieuw, over Gent en Indonesië, 20/09/2008
Geen muziekje blijft verborgen : een portret van Dick van der Harst, 9/02/2008
Gloria : Dick van der Harst in Kerst- en Klaastijden, 5/12/2007

Bekijk alvast hoe het eraan toe ging tijdens de repetities

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZQRJPUnp5ko&w=480&h=390]