Utopische muziek van hier en nu in de Beursschouwburg

Stevie Wishart Drie artiesten van wereldformaat tasten de grenzen af tussen oud en hedendaags, tussen traditie en improvisatie. Solo, in duo en in trio: telkens horen we onuitgegeven klankencombinaties en onontgonnen muzikale werelden. Utopische muziek van hier en nu. De uit Australië afkomstige Stevie Wishart (foto) reist vanuit Brussel de wereld rond als uitvoerder en componist in talloze projecten. De Syrische oud-speler Khyam Alami doet hetzelfde vanuit Londen, zijn thuisbasis sinds 1990. Dirk Wachtelaer maakte naam met zijn projectenreeks ‘Vanishing Pictures’.

In 2008 lanceerde de Beursschouwburg samen met de Krijtkring het project DiasporaSounds. Luc Mishalle, artistieke motor van Met-X, eigenzinnig componist en ervaren muzikant is de samensteller van deze concertreeks rond niet-westers muzikaal erfgoed. DiasporaSounds richt de spots op ‘verborgen allochtone muzikanten’. Brussel is een smeltkroes van etnische groepen uit alle windstreken, die vaak in hun eigen gesloten kring traditionele muziek maken en beleven. Dankzij Diasporasounds krijgen deze ensembles de bredere aandacht die ze met hun rijke zangtechnieken en exotisch instrumentarium verdienen.

De Brits-Australische Stevie Wishart werkt als componiste en muzikant met viool, draailier, stem en elektronica. Ze bespeelt een uiterst breed muzikaal palet: van middeleeuwse muziek over pop tot hedendaags minimalistisch, ze beheerst het allemaal. Bovendien koestert deze dame een passie voor de wetenschappelijke basis van muziek. Haar ervaring met hedendaagse en middeleeuwse muziek bracht haar tot compositiesystemen voor zowel akoestische als elektronische media. In haar projecten worden improvisatie-en multimediaprocessen vaak gezien als een link tussen middeleeuwse en hedendaagse kunstvormen.

Dirk Wachtelaer is drummer/percussionist, vooral bekend van samenwerkingen met Luk Mishalle en Michael Weilacher. In 2008 startte hij met een cyclus van vier ontmoetingen: Vanishing Pictures Emerge. Het opzet was een fusion van elektronische hedendaagse muziek en wereldmuziek. Hij nodigde daarvoor telkens andere muzikanten uit: twee muzikanten van niet-westerse origine en één muzikant die als vreemde eend in de bijt fungeert en toch al een zekere naambekendheid binnen zijn terrein heeft verworven. In een reeks van repetities en concerten trachtten ze een muzikaal geheel te creëren, met die muzikale verscheidenheid als vertrekpunt. Organische vermengingen tussen hedendaagse muziek en wereldmuziek noemt Dirk Wachtelaer deze ontmoetingen zelf. Onder meer Babs Jobo, I Made Wardana DJ Grazzhoppa, Erwin Vann, Xia Hua, Huang Li-ling en Jürgen de Blonde ontmoetten elkaar tijdens één van deze sessies.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Diaspora Sounds : Stevie Wishart, Khyam Allami, Dirk Wachtelaer
Vrijdag 11 maart 2011 om 20.30 u
Beursschouwburg Brussel

A. Ortsstraat 20 – 28
1000 Brussel

Gratis toegang

Meer info : www.beursschouwburg.be

Extra :
Stevie Wishart op www.loganartsmanagement.com, www.laudanum.net en youtube
Khyam Allami : www.khyamallami.com, en.wikipedia.org en youtube
Musician Khyam Allami on how the ‘ud changed his life in The Guardian, 5/08/2010

Elders op Oorgetuige :
Stevie Wishart stelt cd/dvd The Sound of Gesture voor in Brussel, 4/12/2010

Bekijk alvast Vanishing Picture de Emerge tijdens het Festival City Villages (2008)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7huPbpIl-Fs&w=480&h=390]