Vic Nees wordt 75 !

Vic Nees Klara brengt op maandag 7 en dinsdag 8 maart hulde aan componist en dirigent Vic Nees, die op 8 maart 75 wordt. Geboren Mechelaar Vic Nees is de zoon van beiaardier en componist Staf Nees. Hij studeerde aan Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen, o.a. bij Marcel Andries en Flor Peeters, en vervolmaakte zich daarna als koordirigent bij Kurt Thomas aan de Hochschule für Musik in Hamburg.

Vic Nees is lang verbonden geweest aan de BRT, eerst als producer voor koormuziek en van 1970 tot 1996 als dirigent van het radiokoor. Afgezien van enkele kamermuziekwerken voor strijkers en blazers bestaat zijn compositorisch werk uitsluitend uit vocale muziek.

Later dit jaar volgen een reeks huldeconcerten, o.a. in Antwerpen, Gent en Genk. Meer info daarover verneem je alvast in Brede Opklaringen.

Mark Janssens praat op maandag 7 maart in Brede Opklaringen met de jarige over zijn werk en muziek.
Op dinsdag 8 maart zet In de Loge Vic Nees in de bloemetjes met een bloemlezing uit concertopnamen met werken van zijn hand, waaronder zijn Veni Sancti Spiritus in een uitvoering door het Rundfunkchor Leipzig en de blasers van het Gewandhausorcheste.

Brede opklaringen, maandag 7 maart van 9 tot 12 uur
In de Loge, dinsdag 8 maart van 20 tot 22 uur

radio.klara.be

Zondag verschijnt bij Davidsfonds Uitgeverij het boek ‘O Song, Vic Nees. Portret van een koorcomponist’. Daarin lees je alles over zijn leven en werk als componist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog, zijn liefde voor het woord, zijn nationale én internationale uitstraling. De monografie werd aangevuld met een volledige catalogus van zijn werken. Daarbij ontvang je een prachtige compilatie-cd met fraaie studio-opnamen van zeer hoog niveau uit het VRT-archief waarbij Vic Nees zijn eigen Omroepkoor dirigeert. Een aboslute must voor iedere koorliefhebber en melomaan.
www.davidsfonds.be

Extra :
Vic Nees op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be en youtube

Een antwoord op “Vic Nees wordt 75 !”

  1. Aan Vic Nees
    Vandaag een gelukkige verjaardag toegewenst aan Vic Nees. Enkele jaren hadden we nog een drukke corespondentie over componist Arthur Wilford die ook op 8 maart werd geboren (1851). Vic Nees had over Arthur Wilford al een studie gepubliceerd in Vlaams Muziektijdschrift. Dat heeft me gestimuleerd om verder op zoek te gaan naar nog meer gegevens over Wilford. In 1975-76 konden we een herdenkingsconcert organiseren in Temse. Vic Nees moedigde me aan om ook eens te gaan zoeken in Leipzig en vooral in Dresden waar Wilford zijn eerste composities heeft gemaakt: koorwerken die door Vic Nees werden uitgevoerd en die op CD werden uitgegeven. Ondertussen werd er verder gezocht en enkele misvattingen rechtgezet. Het onderzoek loopt nog in Dresden. Het is niet eenvoudig, want Wilford was geen honkvaste inwoner in Dresden. Hij was daar muziekleraar op minstens vijf verschillende adressen. Daar zaten zijn buitenlandse reizen wel voor iets tussen : Italië (Milaan en Venetië), Hongarije, Oostenrijk enz. Overal trad hij op als pianovirtuoos en bezocht hij de bekende componisten.

Reacties zijn gesloten.