The Game is Up! Muziek, podium en multimedia met een twist

The game is up! Kunstencentrum Vooruit in Gent maakt zich weer op voor het knotsgekke podiumfestival The Game is Up! dat van 15 tot 26 maart de regels van de kunsten op hun kop zet. The Game is Up 2011 betekent: een première van Ontroerend Goed, een individuele voorstelling in de Boekentoren, een artistiek datingproject op Gentse stadsbankjes, een nieuwe dansvoorstelling van Daniel Linehan, het interactief schrijfproject Livewriting, een studiedag over ‘de toeschouwer’ en nog veel meer muziek, podium en multimedia met een twist. Let’s play!

In deze vierde editie van ‘the game is up!’, een podiumfestival dat de regels wil doorbreken, richten de artiesten hun pijlen op jou: wie ben jij? wat is een toeschouwer? wie of wat is het publiek? Van 15 tot en met 26 maart schotelen ze je een heleboel projecten voor die je niet koud noch passief laten, die je engageren en provoceren, die je doen voelen wat je vergeten was. Het artistieke spel als een plek waar mensen kunnen samenkomen, op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Met de première van ‘Audience’ van Ontroerend Goed zetten we de toon voor twaalf avontuurlijke festivaldagen. Het Nederlandse Kassys trapt hun nieuwste project ‘Cliffhanger’ af. Naast een aantal bijzondere voorstellingen van opkomende podiumtalenten als Daniel Linehan, Teodora Castellucci, Miet Warlop of Karl Van Welden zijn er ook een aantal artiesten te gast die op de internationale podia het mooie (storm)weer maken. De Franse choreograaf Vincent Dupont bijvoorbeeld, of de Britse autotheatermaker Ant Hampton die maar liefst drie (!) van zijn projecten presenteert. Het fascinerende en letterlijk beklijvende werk van Lundahl & Seitl kan je ontdekken in het S.M.A.K. en de hilarische performance van deepblue brengt choreografie binnen in… een kantoorgebouw! Het spel met absurditeit scheert hoge toppen in ‘CHEVAL’ van Antoine Defoort en Julien Fournet. Mix daar nog wat Marcel Duchamp bij en je komt bij ‘Already Made’ van Gaetan Bulourde uit. En de New Yorkse beatboxer/comedian Reggie Watts en de Londense acteur Christopher Green zijn twee artiesten die in hun eigen land al een cultstatus bereikten.

Een greep uit het programma :

Lundahl & Seitl – Symphony of a missing room
Het kunstenaarsduo Lundahl & Seitl bezorgt je een museumbezoek zoals je er nog nooit één hebt gehad. Laat je doorheen het S.M.A.K. op sleeptouw nemen door een gids die je het museum op een heel andere manier doet beleven, waarbij niet alleen je ogen maar al je zintuigen geprikkeld en gemanipuleerd worden.

‘Symphony of a Missing Room’ is een spel met licht, donker, stilte, geluid, aanrakingen en waarnemingen. Je wordt door bestaande en ingebeelde ruimtes geleid, waarbij je af en toe het noorden kwijt lijkt te raken. Maar de overgave aan de aanrakingen en stem van je gids is onafwendbaar… Op die manier wekken de kunstenaars een vorm van magisch realisme op, tegelijk een kwetsbare en bijna bovenlichamelijke ervaring.

Lundahl & Seitl presenteerden eerder al een project in Tate Britain en Tate Modern in Londen en in het Nationale Museum in Stockholm. Onlangs deden ze nog ‘Symphony of a Missing Room’ in Museum M in Leuven, waarna De Morgen schreef: “Iedereen komt hier verdwaasd én verrukt buiten. Niet te missen.”

Daniel Linehan – Zombie Aporia
Daniel Linehan is een van de meest veelbelovende dansers van de dansschool P.A.R.T.S.. Op de vorige editie van ‘the game is up!’ sloeg hij de zaal met verstomming met zijn solo ‘Not about everything’.

Zijn nieuwe groepschoreografie ‘Zombie Aporia’, die op ‘the game is up!’ zijn internationale première kent, baseert hij op het gedrag van het publiek tijdens een rockconcert. Net als bij een playlist van een concert bestaat de voorstelling uit korte stukjes die in verschillende volgordes gespeeld kunnen worden. De grote vraag is of de choreografie gestuurd wordt door de muziek, of zijn het de bewegingen die tot de muziek leiden?

Gaetan Bulourde – Already Made
Dat Gaetan Bulourde geïnspireerd is door Marchel Duchamp zal niet verbazen. De titel van zijn voorstelling ‘Already Made’ is immers een directe verwijzing naar de Franse kunstenaar die gevonden voorwerpen (‘ready mades’) op een sokkel plaatste en zo het concept kunst in vraag stelde. Maar bij Bulourde komen er geen wc-potten of fietswielen aan te pas zoals bij Duchamp, wel gaat hij creatief aan de slag met een stoel, een krukje
en een bak bier
. Volgens Bulourde is ‘Already Made’ zowel muzikaal als fysiek, visueel, excentriek, dada en gaga

Bulourde studeerde wiskunde en speelde muziek, maar kwam in de wereld van de dans terecht toen een choreograaf hem opmerkte op een feestje. Sindsdien heeft hij gewerkt met choreografen als Meg Stuart en Thomas Lehmen en maakt hij ook eigen voorstellingen. In ‘Already Made’ staat hij zelf op de scène naast Antonia Baehr (‘Lachen’, ‘For Faces’) en Valérie Castan.

Heine Røsdal Avdal & Yukiko Shinozaki/deepblue – Field Works-office
Geen ziellozere plek dan een kantoor ? Daar zal je na ‘Field Works-office’ beslist anders over denken. deepblue laat je in beperkte kring de poëzie voelen in computers, printers, paperassen of een koffiemachine. In de burelen van een echt kantoorgebouw ga je deel uitmaken van de bedrijvigheid rondom je: kasten en lades worden geopend, mappen worden verlegd, papieren vliegen in het rond. In een choreografie van kantoorattributen groeien alledaagse situaties uit tot iets bijzonders en absurds. Deze speelse en charmante voorstelling is een kruising tussen de humor van Jacques Tati en de bizarre ambtenarijwereld van Franz Kafka.

Tijd en plaats van het gebeuren :

The game is up!
Van dinsdag 15 t/m zaterdag 26 maart 2011
Kunstencentrum Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.vooruit.be