Antwerpse scholieren remixen klassieke muziek

Re-Mix Orchestra Vijfentwintig leerlingen van het multiculturele Leonardo Lyceum in Antwerpen werken deze week aan hun eigen versie van Elgars Enigmavariaties, zonder enige kennis van klassieke muziek. Daarbij krijgen ze hulp van muziekcoach Paul Griffiths en enkele muzikanten van het symfonieorkest deFilharmonie. De beloning voor hun inspanningen? Een optreden voor een publiek van kenners.

Voor het tweede jaar op rij slaan deFilharmonie en het Leonardo Lyceum de handen in elkaar om een Re-Mix Orchestra tot stand te brengen. De meeste aspirant muzikanten zijn nu of waren ooit leerlingen uit de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) op de campus Quellin van het Lyceum. Bedoeling is deze jongeren op een speelse wijze vertrouwd te maken met een aantal muzikale basisprincipes, hun creativiteit aan te wakkeren en hun communicatievaardigheden te stimuleren.

De Enigmavariaties van de Britse componist Elgar zijn het vertrekpunt voor een hedendaagse creatie, waarin elk instrument welkom is. Om inspiratie op te doen wonen de leerlingen, die tussen 12 en 18 jaar oud zijn, een repetitie van deFilharmonie bij op het Eilandje. De repetities van het Re-Mix Orchestra zelf vinden plaats in het Leonardo Lyceum, begeleid door de Londenaar Paul Griffiths en enkele orkestmuzikanten.

Het hoogtepunt van deze projectweek is een optreden als voorprogramma van deFilharmonie. Op zondag 20 maart brengt het Re-Mix Orchestra zijn creatie live in de foyer van de Koningin Elisabethzaal, waarna het symfonieorkest in de grote zaal de originele versie van de Enigmavariaties uitvoert onder leiding van Martyn Brabbins. 

Tijd en plaats van het gebeuren :

Re-Mix Orchestra : Enigmavariaties
Zondag 20 maart 2011 om 10.30 u
deFilharmonie : Mortelmans, Walton, Elgar
Zondag 20 maart 2011 om 11.00 u
Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Astridplein 26
2018 Antwerpen

Meer info : www.defilharmonie.be