Belgische première van Dutilleux’ Mystère de l’instant in Bozar

Henri Dutilleux Twee getalenteerde kunstenaars laten ons grote repertoirewerken ontdekken. De vocale kwaliteiten van de Canadese sopraan Barbara Hannigan komen prachtig tot hun recht in de concertaria’s van Mozart, gedirigeerd door de jonge Franse dirigent Ludovic Morlot. Mozart vertoeft in Parijs wanneer hij zijn Symfonie nr.31 componeert, een werk met uitgesproken Franse accenten. Benjamin Britten componeerde het tweede werk op het programma van dit concert, Les Illuminations, in 1939 op gedichten van Rimbaud en bedient zich van de rijke klank van een strijkorkest, subtiel vermengd met de stem. Het instrumentale Mysteère de l’instant van Henri Dutilleux (foto) dateert uit een latere tijd en biedt een opeenvolging van klankmomenten waarin het muzikale beloop wordt opgebouwd zonder voorafgaand stramien.

Henri Dutilleux (1916) is geen opvallende figuur onder de hedendaagse Franse componisten. Hij heeft nooit een exuberante persoonlijkheid geëtaleerd zoals sommigen van zijn landgenoten en een grote vernieuwer kun je hem ook niet echt noemen. Gedurende zijn hele carrière heeft Dutilleux zich niets aangetrokken van muzikale trends en modes. Zijn sonore muziek met heldere en sensuele timbres wordt bepaald door bestaande vormen en structuren maar kent toch een echte vernieuwingsdrang. Maar doorheen de jaren heeft de nu 95-jarige componist wel een aantal bijzonder hoogstaande werken afgeleverd.
Dutilleux borduurde verder op de nalatenschap van oudere landgenoten als Debussy en Ravel. Verder beïnvloedden Bartók en Stravinsky duidelijk zijn werk. Ook gebruikte hij het serialisme tot op zekere hoogte. Dutilleux schreef een relatief klein oeuvre. In zijn muziek klinkt het menselijk drama door met conflicterende en vervolgens oplossende klankpatronen.

Programma :

  • Henri Dutilleux, Mystère de l’instant (1985-89) (Belgische première)
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Aria “Vado ma dove?”, KV 583, Arietta “Un moto di gioia” (Le Nozze di Figaro), Misera, dove son, KV 369, Symfonie nr. 31, KV 297, “Paris”
  • Benjamin Britten, Les illuminations

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest van de Munt & Barbara Hannigan : Dutilleux, Mozart, Britten
Zondag 20 maart 2011 om 20.00 u
(Inleiding door Steven Marien om 19.30 u )
Bozar – Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.demunt.be

Extra :
Henri Dutilleux op www.schott-music.com en youtube
Dutilleux en kamermuziek: zonnebloemen uit de schaduw gehaald, op www.nopapers.nl

Beluister alvast het eerste deel uit Dutilleux’ Mystère de l’instant

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yfYTTWIQvY8&w=480&h=390]

en deel 2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yfYTTWIQvY8&w=480&h=390]