Boetepsalmen op zijn Oud-Slavisch : Arvo Pärts Kanon Pokajanen in de Brusselse Miniemenkerk

Arvo Pärt Behalve Jacqueline Fontyn maakt er nog iemand een opvallende rentree in de programmering van Ars Musica: Arvo Pärt (foto), die zo mogelijk nog langer afwezig is geweest. Nu houdt de overeenkomst tussen beiden daarmee op. Fontyn heeft altijd essentieel avontuurlijk en avant-gardistisch gedacht. Pärt is een van de vele postmodernisten die werden opgevoed in de seriële dictatuur van de jaren vijftig, maar nadien hun heil zochten in nieuwe eenvoud. Kanon Pokajanen, een werk dat Pärt schreef voor de 750e verjaardag van de Dom van Keulen, is een pil van ruim twee uur onbegeleide koormuziek. Boetepsalmen op zijn Oud-Slavisch. Onheilszwanger en eeuwen ademend. Navenant indrukwekkend.

Maandagavond neemt de Gentse dirigent Marc Michael De Smet, vurig verdediger van de hedendaagse muziek, zijn 24 zangers van GC Aquarius op sleeptouw in de Boetecanon (Kanon Pokajanen) van Arvo Pärt, gecomponeerd in 1997-98 en voor het eerst ten gehore gebracht in de Dom van Keulen n.a.v. de 750e verjaardag van de stad. De teksten uit de orthodoxe liturgie vinden een ideale weerklank in de muziek van Pärt. Musicoloog Frans Lemaire omschreef haar als “een eeuwige herhaling, buiten de tijd en innig verbonden met de stilte. De eenvoud van het minimale en de lichtende sereniteit van de innerlijke stilte lijken doordrongen van een mystieke dimensie. En die verwijst naar een waarheid buiten de tijd.”

Arvo Pärts Kanon Pokajanen (Boetepsalmen, 1995-97) is gebaseerd op de kanon van boete en berouw zoals die reeds in de vroegste Slavisch-Christelijke manuscripten (6de eeuw na Christus) is terug te vinden.De kanon staat symbool voor de verandering, de overgang tussen dag en nacht, het Oude en het Nieuwe Testament, profetie en vervulling, het hier en het hiernamaals. Toegepast op de mens handelt het over de grens tussen het menselijke en het goddelijke, zwakheid en sterkte, lijden en verlossing, sterven en onsterfelijkheid.
Arvo Pärt over de Boetekanon: ‘In deze compositie probeer ik van de taal uit te gaan. Ik wilde het woord zijn eigen klank laten vinden, zijn eigen melodische lijn. Zo ontstond muziek die – tot mijn eigen verbazing – doordrongen was van het eigen karakter van het oude kerkslavisch.’

Tijd en plaats van het gebeuren :

Aquarius : Arvo Pärt, Kanon Pokajanen
Maandag 21 maart 2011 om 20.30 u
Miniemenkerk Brussel

Miniemenstraat 57
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be en www.gc-aquarius.be

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Trailer Kanon Pokajanen op www.filmit.be
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica werpt blik op de toekomst en focust op Belgische componisten, 24/02/2011
Boetekanon van Arvo Pärt tijdens slotconcert Musica Sacra in Bever, 6/08/2010

Bekijk alvast dit fragment uit de uitvoering van Arvo Pärts ‘Kanon Pokajanen‘ doorGC Aquarius

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dtV03aEBRSA&w=480&h=390]

Een antwoord op “Boetepsalmen op zijn Oud-Slavisch : Arvo Pärts Kanon Pokajanen in de Brusselse Miniemenkerk”

Reacties zijn gesloten.