Orgelconcert met twee premières in de kathedraal van Brussel

Jean-Philippe Merckaert Weliswaar lopen de redenen ervoor nogal uiteen, maar het orgel wordt net zoals het grote, symfonische orkest door een aanzienlijk deel van de nieuwemuziekwereld behoorlijk stiefmoederlijk behandeld. Dat is jammer, want net zoals een symfonieorkest herbergt een orgel onwaarschijnlijke sonore mogelijkheden. Het programma van Jean-Philippe Merckaert is in dat verband een bijzonder mooie druppel op een hete plaat. Het dicht de eeuwenbrede kloof tussen Johan Sebastian Bach‘s ‘Our Father (Gran Corale)’ en twee hedendaagse werken : een ‘Haiku’ van Jean-Pierre Deleuze en het ‘Livre d’Orgue’ van Pierre Bartholomée, dat hiermee zijn première beleeft.

Pierre Bartholomée werd geboren in Brussel in 1937. Op zijn zesde begon hij pianoles te volgen. Na zijn studies piano aan het Conservatoire Royal de Bruxelles bij André Dumortier behaalde hij in Italië een meestergraad bij Wilhelm Kempff.

Samen met Henri Pousseur stichtte hij het ensemble Musiques Nouvelles en het Centre de Recherche et de Création musicales de Wallonie. Zijn carrière als pianist en deze als dirigent bij dit ensemble, waarmee hij de belangrijkste steden en festivals aandeed (Avignon, Parijs, Amsterdam, Warschau, Madrid, Belgrado, Zagreb), combineert hij met de functie van producer op de muziekdienst van de RTBF. Daarnaast is hij dertig jaar lang actief als orkestdirigent, waarvan tweeëntwintig seizoenen bij het Orchestre Philharmonique de Liège.

Pierre Bartholomée wordt zowat overal in Europa, in de VS en in Japan uitgenodigd als vertolker van een breed repertoire (van Purcell tot Boulez, van Bach tot Messiaen, van Haydn tot Pousseur – via Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Liszt, Wagner, Mahler, Stravinsky, Bartók, Varèse, Schönberg, Webern, Stockhausen, Berio, Xenakis, Boesmans, Rihm…), en dit in samenwerking met internationale solisten. Bij deze programma’s, evenals in het groot aantal radio- en cd-opnames dat hij heeft gerealiseerd, legt Pierre Bartholomée steeds de nadruk op de creatie.

Programma :

  • Jean-Pierre Deleuze, Quatre Haiku, Evocations poétiques (Belgische première) (2004)
  • Johan Sebastian Bach, Our Father (Gran Corale)
  • Pierre Bartholomée, Livre d’Orgue (Wereldpremière) (2008)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Orgelrecital Jean-Philippe Merckaert : Deleuze, Bach, Bartholomée
Maandag 21 maart 2011 om 18.00 u
Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal Brussel

Sint-Goedelevoorplein
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be

Extra :
Jean-Pierre Deleuze : www.compositeurs.be en www.cebedem.be
Pierre Bartholomée : www.pierrebartholomee.com, www.arsmusica.be, www.cebedem.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica werpt blik op de toekomst en focust op Belgische componisten, 24/02/2011