Romantisch pianorecital Evgeni Bozhanov in het Conservatorium van Brussel

Evgeni Bozhanov Evgeni Bozhanov (foto) was een van de revelaties van de voorbije Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Zijn middagconcert draagt daarvan de sporen. Bozhanov speelt van Jean-Luc FafchampsBack to the sound‘, het plichtwerk dat de vierentwintig halvefinalisten dit jaar moesten brengen. Verder koos Bozhanov uit het beste wat de romantiek heeft voortgebracht (‘Deutsche Tänze’ van Schubert, ‘Barcarolle’ van Chopin), en ‘La plus que lente’ van Debussy, de man die 19de Frankrijk persoonlijk de moderniteit binnenleidde.

Evgeni Bozhanov (1984) gaf zijn eerste concerten met orkest in zijn geboortestad op zijn twaalfde. Hij studeerde bij Boris Bloch aan de Folkwang-Hochschule für Musik in Essen en daarna bij Georg Friedrich Schenck aan de Robert Schumann Musikhochschule in Düsseldorf. Al sinds 1996 behaalde hij successen op talrijke wedstrijden, waaronder in 2008 zowel de Eerste Prijs van de Internationale Casagrandewedstrijd als de Tweede Prijs van het Sviatoslav Richter concours in Moskou. Als finalist van de Van Cliburn International Piano Competition vorig jaar onderscheidde hij zich daar ook in de interpretatie van het Kwintet van Franck met het Takács Kwartet. Hij trad onder andere op tijdens het Ravinia Festival (Chicago), het Chopin Festival (Warschau) en het Festival voor Kamermuziek in Trieste. Bozhanov werd tweede tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2010.

Jean-Luc Fafchamps (1960) is componist en pianist. Tijdens en na zijn studies aan het Conservatorium van Bergen (piano, kamermuziek, harmonie) en aan de UCL (macro-economie), maakte hij zich vertrouwd met verschillende disciplines (improvisatie, rock, compositie van podiummuziek, begeleiding van liederen, piano solo…) alvorens zich te concentreren – zij het niet exclusief – op de opvoering en compositie van hedendaagse muziek. Hij stichtte de vereniging Musica Libera, ter verspreiding van actuele muziek en het interpretatiecollectief Le Bureau des Pianistes, waarmee hij zich de muziek voor verschillende klavieren eigen maakte (Feldman, wat leidt tot de cd Sub Rosa, Wyschnegradski, Reich, B. Mather, J. Tenney en andere klassiekers als Messiaen en Bartok). Momenteel is hij pianist bij het Ictus ensemble waarmee hij tal van creaties (Lindberg, Leroux, Mernier, Aperghis, Harvey, Francesconi, Reich, De Mey, etc.), opnames en tournees realiseerde (onder andere met Rosas).

Zijn werk als componist vatte hij aan in de wereld van het theater en de dans (Théâtre Impopulaire, Companie Bonté-Mossoux,…). Deze eerste stappen werden gelauwerd door de ‘Tribune des Jeunes Compositeurs’ van de Unesco (Attrition voor strijkoctet) en hij won er de ‘Octave des Musiques Classiques’ 2006 mee. Hij schreef in eerste instantie voor kleine bezettingen waarin piano een centrale rol speelde. Nadien verschoof zijn aandacht naar andere combinaties, zoals ‘A Garden’ voor blaasquintet of ‘Bryce’ voor klarinetquintet. Vandaag is zijn werk gericht op uitgebreidere bezettingen waarin zijn interesse voor paradoxale constructies en zijn zin voor synthese botvieren in stukken die aan elkaar refereren. Hij werkt aan de totstandkoming van een uitgebreid netwerk van cycli – Les Lettres Soufies. Zijn werk werd vastgelegd door Sub Rosa op twee monografische cd’s, Attritions (1993) en Melencholia si… (2003), en in 2008 kwam bij Fuga Libera een cd uit gewijd aan zijn recente muziek voor kleine bezettingen ‘…lignes…’. Hij doceert momenteel muzikale analyse en compositie aan het conservatorium van Bergen.

Programma :

  • Frédéric Chopin, Barcarolle (1845-1846)
  • Jean-Luc Fafchamps, Back to the sound (2010)
  • Franz Schubert, Deutsche Tänze D. 790
  • Toru Takemitsu, Ame no ki sobyù – Rain Tree Sketch (1982)
  • Claude Debussy, La plus que lente, valse pour piano (1910)
  • Alexander Scriabin, Valse op.38
  • Franz Liszt, Faust Valse

Tijd en plaats van het gebeuren :

Pianorecital Evgeni Bozhanov
Maandag 21 maart 2011 om 12.30 u
Koninklijk Conservatorium Brussel

Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be

Extra :
Evgeni Bozhanov op youtube
Jean-Luc Fafchamps op www.compositeurs.be, www.arsmusica.be en youtube
Toru Takemitsu op en.wikipedia.org, www.themodernword.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Heet van de naald : 4 wereldcreaties van Belgische componisten in Le Manège in Mons, 9/03/2011
Izumi Okubo en Audrey Gallez brengen werk voor 2 violen van Berio en Takemitsu, 1/03/2011
Ars Musica werpt blik op de toekomst en focust op Belgische componisten, 24/02/2011

Beluister alvast Toru Takemitsu’s Rain Tree Sketch

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XCsLYC_AKos&w=480&h=390]