Oosters percussiewerk en westerse muziek met Ensemble OII in Théâtre Marni

Younghi Pagh-Paan Dit concert is iets heel speciaals. De vier slagwerkers van het befaamde OII Ensemble (denk Japanse drumtraditie, die echter na het rijzen van de zon ook voorbij de horizon gaat kijken) werken samen met studenten van conservatoria van Bergen en Luik. Onder leiding van Gilles Gobert brengen ze oosters percussiewerk (Zhang en Pagh-Paan (foto) ) en iets meer agogisch opgevat westers werk: een kopersextet van Denis Bosse en een houtkwintet van Jean-Luc Fafchamps. Als apotheose is Edgar Varèse’s Intégrales een weliswaar veilige, maar gek genoeg ook nog steeds behoorlijk gevaarlijke keuze.

Hao-Fu Zhang (1952) – al meer dan 20 jaar professor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel – is geen onbekende meer voor het Belgische publiek. Hij studeerde viool en piano, en daarna compositie aan het conservatorium van zijn geboortestad Xi’An. Daar behaalde hij zijn hoger diploma in 1882. Hij speelde 4 jaar eerste viool in het Orkest van de Prinvincie van Shaanxi, werd composer in residence van het Orkst van de Radio te Peking (82-87) en zijn werk kreeg vele internationale prijzen. Van 1987 tot 1992 studeerde hij aan het Conservatorium van Brussel, waar hij leerling was van Jacqueline Fontyn, en tevens aan de Ecole normale supérieure de musique de Paris, in de klas van Yoshihisha Taira. Hij volgde masterclasses bij Edison Denisov en Elliott Carter.

De uit Zuid-Korea afkomstige Younghi Pagh-Paan (1945) schrijft muziek vanuit “de kracht der herinnering”. Herinnering aan het verre vaderland en de cultuurschok van de nieuwe heimat – ze week in 1974 uit naar Duitsland – vormen de basis voor haar transculturele composities. Ze ziet haar muziek als een politiek statement. In de radicale bevraging van zichzelf en de werkelijkheid gaat ze angst en agressie niet uit de weg.

Programma :

  • Jean-Luc Fafchamps, A garden (1998), voor blaaskwintet
  • Hao-Fu Zhang, Lou-Gu-Jing (2003), voor 4 percussionisten
  • Younghi Pagh-Paan, Tsi-Shin / Ta-Ryong III (1991), voor 2 percussionisten
  • Denis Bosse, Presto strepitoso voor 8 koperblazers (wereldpremière), opgedragen aan Gilles Gobert en Alain Pire
  • Edgard Varèse, Intégrales (1924-1925)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble OII : Zhang, Bosse, Fafchamps, Pagh-Paan, Varèse
Dinsdag 22 maart 2011 om 20.00 u
Théâtre Marni Brussel

Vergniesstraat 25
1050 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be en www.theatremarni.com

Extra :
Jean-Luc Fafchamps op www.compositeurs.be, www.arsmusica.be en youtube
Hao-Fu Zhang op brahms.ircam.fr
Younghi Pagh-Paan : www.pagh-paan.com, www.beckmesser.de en youtube
Denis Bosse op www.compositeurs.be, www.arsmusica.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Spectra trekt naar het Ministerie van de Franse Gemeenschap met werk van Fafchamps, Brewaeys en Kurtág, 20/03/2011
Ars Musica werpt blik op de toekomst en focust op Belgische componisten, 24/02/2011
Huldeconcert aan Hao-Fu Zhang, 25/10/2007

Beluister alvast Edgar Varèse’s Intégrales

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Bh5cfHbbjzs&w=480&h=390]