Fonte Sonora brengt muzikaal programma rond Beninse kunstenares Pélagie Gbaguidi

Fonte Sonora Muziek voor fluit, viool en harp: dat is wat deze drie musici van het ensemble Fonte Sonora in petto hebben. De Zwarte Code werd in maart 1685 ingevoerd. Zo regelde Lodewijk XIV de omgang van de kolonisten met de weerloze slaven. Baudoin Giaux, Annie Lavoisier en Sophie Causanschi verenigden zich in Fonte Sonora en ze creëerden een muzikaal programma rond de Beninse kunstenares Pélagie Gbaguidi om een van de meest vreselijke teksten uit onze geschiedenis opnieuw onder de aandacht te brengen. De muziek van André Jolivet, Ernest Bloch, Georg Friedrich Haendel, Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt versterkt tijdens dit middagconcert het aangrijpende verhaal van de doeken van Gbaguidi.

Spiegel im Spiegel is een kamermuziekwerk geschreven door Arvo Pärt in 1978, juist voor hij Estland verliet en zich in in het Westen vestigde. Het stuk is geschreven in de ‘tintinnabular’ compositiestijl, waarbij een melodische lijn (die over diatonische toonschalen glijdt), en een  tintinnabulaire stem (die zich beweegt binnenin een toon-triade) naast mekaar evolueren. Het stuk was oorspronkelijk geschreven voor piano en viool, maar vaak wordt de viool vervangen door altviool of cello. Het is een minimamusic stuk, wereldberoemd en overal gespeeld, omdat het een serene rust produceert.

Programma :

  • André Jolivet, Incantation pour flûte seule
  • Ernest Bloch, Nigun pour violon et harpe
  • Johann Sebastian Bach, Choral nr.12
  • Johann Sebastian Bach, Choral nr.15
  • Johann Sebastian Bach, Choral nr. 96
  • Georg Friedrich Haendel, Passacaille pour fluit, viool en harp
  • Deep river (american negro)
  • Johann Sebastian Bach, Sonate voor viool en harp
  • Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel voor piccolo, viool en harp

Tijd en plaats van het gebeuren :

Fonte Sonora : Rond de zwarte code
Donderdag 24 maart 2011 om 12.30 u
Bozar

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.nob-onb.be en www.fontesonora.be

Extra :
André Jolivet op www.jolivet.asso.fr, brahms.ircam.fr, www.boosey.com en youtube
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Beluister alvast Arvo Pärts Spiegel im Spiegel, uitgevoerd door Branka Parlic (piano) en Timea Kalmar (cello)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E-t5Nk49yZs&w=425&h=349]

en een ‘Incantation‘ van André Jolivet, uitgevoerd door Jane Rutter

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_CKI5iNIv90&w=425&h=349]