Impact Sessions : Geraldo Si, Peter Jacquemyn en Klaas Verpoest in Recyclart

Peter Jacquemyn en Geraldo Si Impactsessies is een reeks eclectische avonden met performances, hedendaagse experimentele muziek en dans, video, experimentele instrumentenbouw, avant- jazz… Ook dit seizoen zijn de programma’s zo gedifferentieerd mogelijk. Voorstellingen waarbij het gebeuren primeert op het object en de actie op het resultaat. Voorafgaand is er een lezing door de performer(s). Zo wordt de voorstelling in een ruim perfectief geplaatst binnen zijn internationale artistieke context en binnen het oeuvre van de kunstenaar. Tijdens de Impactsessie van donderdag kun je Geraldo Si (dans), Peter Jacquemyn (contrabas & stem) & Klaas Verpoest (live visuals) aan het werk zien en horen. Geraldo Si staat voor bewegingskunst. De Braziliaanse danser was jarenlang solodanser bij het gerenommeerde ensemble van Pina Bausch in Wuppertal. Voor deze solo laat hij zich begeleiden door videobeelden en muziek. Beweging is de gemeenschappelijke basis die de interdisciplinaire communicatie mogelijk maakt.

De Braziliaanse danser Geraldo Si (1961) werd in 1990 door Pina Bauch naar Duitsland gehaald en was jarenlang solo-danser bij het Wuppertal-Tanztheater. Daarna richtte hij in 1996 het x.x.y. teater Wuppertal op en in 2002 de performancecyclus ‘SichtLaut – Tänzerische Improvisationen zu neuer Musik’.

Naast beeldend kunstenaar is contrabassist Peter Jacquemyn een van de boegbeelden van de Belgische improvisatiescene. Hij begon zijn carrière bij WIM (Werkgroep Improviserende Musici) en stimuleert sedertdien al jaren jonge muzikanten om buiten de lijnen te kleuren. De man werkt geregeld samen met het kruim van de internationale improvisatiescene, te weten Fred Van Hove, Peter Kowald, Joëlle Léandre, Jan Pillaert en Tony Oxley. Jacquemyns speelstijl is energiek en spectaculair: zoals hij als beeldhouwer boomstronken te lijf gaat met bijl en kettingzaag, zo hanteert hij als contrabassist simultaan verschillende strijkstokken, blikjes, plastic, kurk of papier om de klank van de contrabas mee vorm te geven. Eigenlijk gebruikt hij zowat alles wat los of vast zit om snaren en klankkast mee te beroeren en doet dat steeds in de hem gekende robuuste en exuberante stijl.

Klaas Verpoest is gespecialiseerd in hedendaagse digitale montage- en productietechnieken en het live genereren van videografiek. Hij was vele jaren actief als acteur, grafisch vormgever, videast en sounddesigner in het collectief ‘De Filmfabriek’. De voorbije jaren was hij vooral actief als motion designer, art director en regisseur van interactieve producties, reclamespots en events binnen het multimedia bureau ‘Atomik Studios’. Bovendien realiseerde hij video voor interactieve installaties en live videografiek voor literaire programma’s. Momenteel is Verpoest actief in het experimentele collectief ‘Blanckq’. Door middel van live improvisaties gaat hij in zijn werk op zoek naar raakvlakken tussen beeldende kunst en experimentele muziek.

IMPACTsession : Geraldo Si, Peter Jacquemyn & Klaas Verpoest
Donderdag 24 maart 2011 om 19.00 u (lezing) en om 20.30 u (performance)
Recyclart
(station Brussel-Kapellekerk)
Ursulinenstraat 25
1000 Brussel
Gratis toegang

Meer info : www.impactsessions.be, www.recyclart.be, www.peterjacquemyn.com, www.geraldosi.de en www.klaasverpoest.com

Elders op Oorgetuige :
Stefan Prins, Peter Jacquemyn & ATTR-X : dubbel duoconcert in Logos, 5/06/2009
Peter Jacquemyn, Arne Deforce & Sigrid Tanghe : dialoog over de grenzen van beeldende kunst en muziek, 17/02/2008