Sharp Cat’s Claws : improvisaties van Mathieu Werchowski en David Chiesa zijn niet voor de poes

Mathieu Werchowski Een improvisatieduo dat allerminst voor de poes is – pun definitely intended: Mathieu Werchowski (foto) en David Chiesa belichamen het nieuwe muziekgeweld uit Frankrijk. Hun output bestaat uit repetitieve, intense en licht agressieve improvisaties voor (alt)viool en contrabas. Vergeet je veiligheidshandschoenen niet als je deze Sharp Cat’s Claws aanpakt…

De Franse violist Mathieu Werchowski leidt de afgelopen 15 jaren een artistiek dubbelleven: enerzijds geeft hij improvisaties op viool en altviool, anderzijds is hij componist, sound designer en producer van eigen werk. Alternatieve speeltechnieken zijn eerder regel dan uitzondering bij hem en hij haalt ronduit verbazende klanken uit zijn instrument. Hij begon viool te studeren op zesjarige leeftijd aan het conservatorium van zijn geboortestad Grenoble en leek aanvankelijk voorbestemd om een carrière als solist uit te bouwen. Maar je weet hoe het gaat: je speelt meer en meer in verscheidene groepjes mee en voor je het weet ben je fulltime improvisator.
Werchowski denkt genre-overschrijdend en schrikt niet terug om zijn medewerking te verlenen aan soundtracks (voor onder meer regisseurs G. Le Grontec en T. Kupferschmid), multimediale performances (met de dansgroep Maki), hoorspelen (Tout ce qui brille/Everything that shines), installaties (Monstration met Johann Le Guillerm), circusartiesten (Cirque Ici) en teatergezelschappen.
Dat hij ook sociaal bevlogen is, bewijze zijn engagement in toegepaste muziektherapie voor allerhande psychiatrische instellingen. De man geeft ook workshops in ontwikkelingssamenwerkingen (in Ivoorkust, Senegal Estland en Portugal). Hij is ook al zeven jaar vaste co-organisator van de Musique Concrète-reeks Le bruit de la bande/The tape’s sound in Centre 102 in Grenoble.

David Chiesa is al zijn leven lang improvisator. Ook hij bundelt geregeld de krachten met artiesten uit diverse disciplines zoals danstheater, poëziehappenings en experimentele film. Hij ondernam reeds toernees in Europa, de VS, Libanon, Japan en Afrika. Chiesa is medeoprichter van Le Clou, een groep researchers uit Dordogne die verbanden tussen klank, beeld en beweging onderzoekt. Samen met Werchowski vormt hij Sharp Cat’s Claws, dat in 2007 een gelijknamige album uitbracht.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Sharp Cat’s Claws : Mathieu Werchowski & David Chiesa
Donderdag 24 maart 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Mathieu Werchowski : mwerchowski.free.fr en youtube
David Chiesa : david.chiesa.free.fr en youtube