Ensemble Sturm und Klang creëert Lente Oratorium van Kris Oelbrandt

Kris Oelbrandt Deze week creert het Ensemble Sturm und Klang de eerste drie kamercantates uit het Lente Oratorium van Kris Oelbrandt (foto). In een cyclus van zes kamercantates schetst dit werk de doortocht van de mens door het leven vanaf zijn oorsprong tot zijn overgaan in het Licht. Twee teksttradities staan hier in dialoog : bijbelse thema’s uit de christelijke liturgie van de veertigdagentijd en hedendaagse Europese poëzie. Het Lente Oratorium is een opdracht van de Internationale Gemeenschap Sint Dominicus als dank aan de Dominicanenorde.

Na een basisvorming piano, viool en altviool behaalde Kris Oelbrandt (1972) in 1996 de meestergraad in de muziekschriftuur onder Rafaël D’Haene aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In die jaren van oriëntatie waarin hij onder andere een eerste kandidatuur musicologie (K.U.Leuven), een eerste kandidatuur wiskunde-informatica (R.U.C.A.) en een eerste kandidatuur piano bij Jan Michiels begon, belandde hij uiteindelijk bij Luc Van Hove.
In 2001 werd hij gegradueerde in de compositie (met onderscheiding) aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Behalve van D’Haene en Van Hove heeft hij ook nog compositieles gehad van Willem Kersters en André Laporte. Daarbij volgde hij in 2001 ook meestercursussen bij Pierre Bartholomée en Frédéric van Rossum.
Alleen het opus 4 Movements voor symfonieorkest werd tot nu toe niet gecreëerd, maar verder schrijft Oelbrandt sinds 2000 voornamelijk in opdracht, zodat uitvoering verzekerd is.
Op 15 mei 2002 is Kris Oelbrandt ingetreden bij de cisterciënzers van de strikte observantie in de abdij Maria Toevlucht in Zundert (Nl), waar hij sind 2007 zijn compositorische activiteiten onverminderd voortzet.
In februari 2010 won hij de XI. Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik 2010, met zijn werk Concert Rhapsody, voor viool en orkest uit 2000.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Sturm und Klang & Marie de Roy : Kris Oelbrandt, Lente Oratorium (eerste drie cantates)
Vrijdag 25 Maart 2011 om 20.00 u.
Monastère Saint-André de Clerlande Ottignies
——————————
Dinsdag 29 Maart 2011 om 20.15 u
Dominicanenkerk – Communauté Internationale Saint Dominique
Renaissancelaan 40 (Cinquantenaire – Jubelpark – Métro Mérode )
1000 Brussel
——————————
Vrijdag 1 April 2011 om 20.00 u.
Eglise Saint Jean – Communauté des Dominicains Liège

Meer info : www.dominicains.be

Extra :
Kris Oelbrandt op www.muziekcentrum.be, www.cebedem.be en www.matrix-new-music.be