Jong geluid: bESIDES creëert nieuw werk van Fabian Coomans, Florent Colautti en Matthew Shlomowitz in deSingel

bESIDES Het prille ensemble bESIdES (foto) ontstond vanuit de gemeenschappelijke interesse voor aktuele muziek van negen jonge muzikanten. Hun uitgangspunt is het uitvoeren van actuele kamermuziek die dankzij de atypische bezetting (harp, cello, fluit, piano, gitaar, viool, saxofoon, percussie & elektronica) willens nillens buiten het mainstream repertoire gezocht moet worden. bESIdES experimenteert graag met muziek waarbij de componist veel artistieke vrijheid verleent aan de muzikanten. Daarnaast kiezen de leden ook voor het creëren van werken van jonge experimentele componisten. Zo is er zondagochtend nieuw werk te horen van Fabian Coomans, Florent Colautti en Matthew Shlomowitz.

Fabian Coomans behaalde zijn diploma Meester in de Muziek aan het conservatorium van Antwerpen bij Pascal Sigrist (piano), Wim Henderickx (analyse en compositie) en Bart van Oort (pianoforte). Zowel op vlak van uitvoeringen als op vlak van compositie is hij gericht op het hedendaagse muziekrepertoire. Zo richtte hij met enkele vrienden de ensembles ‘Pas de Cinq’ en ‘Besides’ op. Daarnaast speelt hij ook in duo met fluitiste Katrien Gaelens. Hij werkte reeds mee aan verschillende projecten rond hedendaagse muziek met ensembles als Champ d’Action, Spectra, Nadar, Orchestre Philharmonique de Liège en Brussels Philharmonique. Hij is ook mede oprichter en mede organisator van festival What’s Next.

Matthew Shlomowitz (1975) groeide op in Adelaide in Australië. Hij studeerde aan het Conservatorium van Sydney bij Bozidar Kos, privé bij Michael Finnissy en aan de Universiteit van Stanford waar Brian Ferneyhough zijn doctoraatsthesis superviseerde.  Hij was mede-directeur van het Ensemble Offspring in Sydney van 1995 tot 1998 en richtte mee het Brits-Belgische ensemble Plus Minus op in 2003.
Hij schreef werken voor ensembles als Asamisimasa, Champ d’Action, ELISION, Libra Ensemble, Tate Ensemble en een werk van hem werd geselecteerd voor de Gaudeamus Week in 2000 en werd er vertolkt door het Nieuw Ensemble. In 2003 werd zijn opera ‘The Cattle Raid of Cooleu or The Show’ (een samenwerking met schrijfster Alison Carruth, digital artiest Scott Wilson en 3 beeldende kunstenaars) uitgevoerd door Ensemble Offspring in de serie New Music Now in Sydney. Momenteel werkt hij aan een reeks audio-visuele stukken met video-kunstenaar Rees Archibald. Het eerste van deze serie – ‘Six Aspects of the Body in Image and Sound’ – ging in première in 2004 tijdens het Internationaal Muziekfestival in Bath.
Matthew woont in Londen waar hij componeert, schrijft , lesgeeft en waar hij tevens medewerker is bij de Foundation of Independent Education en aan het Birbeck College

De Franse componist Florent Colautti behaalde eerst diploma’s voor architectuur en restauratie van het oude patrimonium. Nadien behaalde hij zijn DEM-diploma in elektroakoestische en instrumentale muziek aan het conservatorium van Bordeaux. Mometeel werkt hij aan projecten van SCRIME, hij werkt met dans (gezelschap Mobilis/immobilis), met het ensemble Proxima Centauri en met D. Jisse (La Muse en Circuit) als creatie-assistent (in opdracht van de GRM). Zijn performances gaan van compositie tot ‘live’ prestaties in solo, duo of als trio. Zijn muziek werd reeds gespeeld op verschillende festivals voor hedendaagse muziek. In 2009 kreeg hij een prijs van het Sacem en de eerste compositieprijs van het Concours Vacances Percutantes voor slagwerkquartet.

Programma :

  • Fabian Coomans, PUB (creatie)
  • Florent Colautti, Noize Box (creatie)
  • Alexander Schubert, Superimpose III: Infinite Jest
  • Matthew Shlomowitz, Avant Muzak (creatie) – geschreven in opdracht van Centre Henri Pousseur

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jong geluid: bESIDES
Zondag 27 maart 2011 om 11.00 u
deSingel
– Witte zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.artesis.be/conservatorium en www.ensemblebesides.be

Extra :
Fabian Coomans op www.muziekcentrum.be
Florent Colautti : www.florentcolautti.com en youtube
Alexander Schubert : www.alexanderschubert.net en youtube
Matthew Shlomowitz : www.shlom.com, www.champdaction.be/nl/matthew-shlomowitz en youtube

Elders op Oorgetuige :
bESIdES brengt werk van Matthew Shlomowitz, Lois Vierk en Larry Polansky in Leuven en Brussel, 28/06/2010