Cellovirtuoos versus Freikörperkulturfilm gemaakt uit found footage op super 8

Marianne Art Cinema OFFOff in Gent sluit de maand maart af met Marianne (2004). Cellovirtuoos Lode Vercampt en Yves Sondermeier presenteren deze verrassende Freikörperkulturfilm op super 8!

Marianne heeft haar jeugd in de ‘Bund Deutscher Mädel’ doorgebracht en is zo slachtoffer van de nazistische propaganda-machinerie geweest. In 1970 echter leeft ze in een drastisch veranderd Duitsland, een gespleten Duitsland, een rijk Westen. Ze beleeft het Wirtschaftswunder en geniet met volle teugen van de recent verworven vrijheden en welvaart. Kroatië, 1970 : Marianne rijdt met haar man Max en een gevolg vrienden naar een nudistenkamp, een jaarlijkse vakantie, een jaarlijks ritueel, zo lijkt. Max is een smallfilm-afficionado, hij registreert hun genot, hun excessen.
Jaren later, worden de beelden gevonden op een rommelmarkt. Wat eerst aandoet als een excentriek curiosium verglijdt echter langzaam in een document. Deze mensen dragen iets mee. Maar ondanks de bacchanalen en het bijna ritueel beleven van hun vrijheid lijkt hun verleden nooit ver weg, al wordt dat nooit meer dan een vage schaduw doorheen de film. We zien mensen, ooit kinderen in de ‘Hitler Jugend’ of jonge soldaten en hun (aanstaande) vrouwen die zich, nu twintig jaar later, in allerlei excessen verliezen.

Yves Sondermeier (1984, Keulen) behaalde het diploma ‘Gesselenbrief Pianobouwer und Stimmer’ aan de Oscar Walcker Schule. Hij werkte bij Heirseele, werkte mee aan de opnames van verscheidene tv-programmas en stemde de Pianos voor opnames van Tobias Koch, Sioen en Zita Swoon. Ondertussen studeert hij film aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). De film van deze avond is een montage van super-8 beelden. 

Lode Vercampt studeerde cello aan het Gentse Conservatorium en pendelt sindsdien tussen concert- en theaterpodia. Hij speelt en schrijft muziek voor verschillende theaterproducties van onder andere LOD, Villanella, Het Net, Kunstencentrum Vooruit en de Beursschouwburg waarvan de reisvoorstellingen hem naar diverse locaties in Amerika, Japan, Europa en Taiwan brengen. Hij werkt freelance voor Il Novecento, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi en Prima la Musica. Maar hij werkt ook samen met verschillende muzikanten zoals Gorki, Jo Lemaire, Johan Verminnen en Dirk Blanchard. Balancerend tussen klassieke muziek en vrije improvisatie toert hij momenteel met verschillende formaties in binnen- en buitenland. Lode Vercampt is laureaat van diverse nationale
muziekwedstrijden, waaronder Pro Civitate en Astoria-wedstrijden Jeunes Talents. Hij bespeelt de meeste uiteenlopende muziekgenres, gaande van popmuziek tot de meest experimentele muziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Lode Vercampt & Yves Sondermeier : Marianne
Donderdag 31 maart 2011 om 20.30 u
Art Cinema OffOff Gent

Begijnhof Ter Hoye
Lange Violettestraat 237
9000 Gent

Meer info : www.offoff.be

Extra :
Lode Vercampt op www.muziekcentrum.be