Harmonieorkest van het Conservatorium Gent brengt nieuw werk van Dirk Brossé

Dirk Brossé Vanavond laat het Harmonieorkest van het Gentse Conservatorium het beste van zichzelf horen met een gevariëerd programma met werk van Joseph W. Jenkins, Jan Van Der Roost, Hardy Mertens, Bruce Yurko, Igor Stravinsky en een creatie van Dirk Brossé (foto). De orkestleiding is in handen van niemand minder dan Wim Belaen en Dirk Brossé zelf.

Dirk Brossé (1960) is één van Europa’s meest veelzijdige componisten en is een gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscène. Sedert 1999 is hij muziekdirecteur van het Tokyo International Music Festival en muziekdirecteur bij het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Dirk Brossé dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten, waaronder het Vlaams Radio Orkest, de Filharmonie en het Nationaal Orkest van België. Hij is als gastdirigent door talrijke grote orkesten gevraagd en heeft in de bekendste zalen over de hele wereld gestaan. Dirk Brossé kreeg de titel “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen”.

Dirk Brossé is een veelzijdig en succesvol componist. Hij schreef liederen, kamermuziek, symfonische werken, een oratorium, theatermuziek en filmmuziek. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd en werd reeds in meer dan 40 landen opgenomen. “Universaliteit” lijkt een sleutelwoord te zijn dat het gehele werk van Brossé karakteriseert, en dit op verschillende niveaus. In de eerste plaats wil de componist met zijn œuvre een “universeel” publiek bereiken. In functie daarvan wordt bewust geopteerd voor een directe taal die onmiddellijk aanspreekt en ook voor de muzikale “leek” toegankelijk is. Daarbij is Brossé niet bevreesd om naast de technieken van de “klassieke”, tonale traditie regelmatig uitstapjes te maken in het domein van de wereldmuziek en de populaire genres. Bij zijn composities maakt hij ook graag gebruik van een onderliggend programma, dat de muziek met buitenmuzikale elementen verbindt en een heldere verhaallijn garandeert.

Hetzelfde streven naar alomvattendheid uit zich ten tweede in de domeinen waarin Brossé werkzaam is. De symfonische muziek wordt vertegenwoordigd door symfonieën als Artesia (1995) en The Birth of Music (1997), naast concerto’s voor onder meer viool en klarinet en enkele symfonische ouvertures. Daarnaast is Brossé ook erg actief op het terrein van de filmmuziek en schreef hij muziek voor films van Jean-Pierre De Decker, Roland Verhavert en Stijn Coninx. Enkele inspiratiebronnen op dit gebied zijn de Hollywood-componisten Erich Wolfgang Korngold en Franz Waxman. Brossé stelt zich daarbij steeds als doel om volwaardige muziek te schrijven, die meer is dan een klankomlijsting van bewegende beelden. De dramatiek moet een intrinsiek bestanddeel van de compositie zelf vormen en mag geen louter afgeleide van het scenario zijn. Deze kwaliteiten worden eveneens nagestreefd in musicals als Sacco & Vanzetti (1996), Kuifje – de Zonnetempel (2001) en Daens (2007), een derde domein waarin Brossé zich engageert.

Jan Van der Roost (1956) is vooral bekend als componist van hafabra-muziek (harmonie, fanfare, brass band). Zijn werken voor hafabra zijn doorgaans traditioneler en toegankelijker dan zijn symfonische werken en zijn kamermuziek, wat verklaard kan worden door het feit dat de meeste hafabra-ensembles overwegend door liefhebbers bevolkt worden en zich vaak tot een deels ander publiek richten. Dit liet Van der Roost toe een eerder tonale schrijfwijze toe te passen en te ontwikkelen. De moeilijkere werken binnen dit genre gaan doorgaans een stap verder in de richting “hedendaagse” muziekstijlen. De muziek van Van der Roost wordt vaak omschreven als eclectisch en kent zeker invloeden van diverse origine.

Programma :

  • Joseph W. Jenkins, American Ouverture
  • Jan Van Der Roost, Rikudim
  • Hardy Mertens, Armageddon
  • Bruce Yurko, Danza nr 2
  • Dirk Brossé, Ghandi
  • Igor Stravinsky /arr. David Raskin, Circus Polka

Tijd en plaats van het gebeuren :

Harmonieorkest van het Conservatorium Gent : Jenkins, Van Der Roost, Mertens, Yurko, Stravinsky, Brossé
Donderdag 31 maart 2011 om 20.00 u

Conservatorium – Miryzaal
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be

Extra :
Joseph Willcox Jenkins op nl.wikipedia.org, www.morningstarmusic.com en youtube
Jan Van der Roost : www.janvanderroost.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Hardy Mertens : www.hardymertens.nl, nl.wikipedia.org, www.muziekencyclopedie.nl en youtube
Bruce Yurko op nl.wikipedia.org en youtube
Dirk Brossé : www.dirkbrosse.be, www.matrix-new-music.be en youtube

Beluister alvast Joseph Jenkins’ American Ouverture (1955)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6F15IwH7_EE&w=425&h=349]

het eerste deel uit Jan Van Der Roosts Rikudim

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NfMhH09Cqa4&w=425&h=349]

en Bruce Yurko’s Danza nr 2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YgvNZaMPLMw&w=425&h=349]