Gradus ad Parnassum : Claudia Ibarra, Danré Strydom & Lukas Huisman

Wolfgang Rihm In de concertreeks Gradus ad Parnassum van het Conservatorium Gent brengen violiste Claudia Ibarra, klarinettist Danré Strydom en pianist Lukas Huisman zondag werk van Messiaen, Webern, Berg en Rihm.

Wolfgang Rihm (foto) is één van de bekendste componisten van zijn generatie, en alleszins de meest representatieve componist van de jonge Duitse muzikale beweging die men soms de ‘New Simplicity’ noemt , maar die men wellicht beter zou omschrijven als neoromantisme of neoexpressionisme. Hij begon reeds te componeren op 11-jarige leeftijd, zodanig dat hij op zestienjarige leeftijd bij uitzondering toegelaten werd in de compositieklas van Eugen Werner Velte en deze studie volgde terwijl hij zijn secundaire studies afmaakte. Hij kwam voor het eerst naar Darmstadt voor de zomercursus in 1970, maakte er kennis met Karlheinz Stockhausen bij wie hij in 1972 in Keulen zou gaan studeren. Later studeerde hij ook nog compositie met Klaus Huber en musicologie met Hans Heinrich Heggebrecht in Freiburg. Hij schreef een zeer omvangrijk oeuvre bij elkaar en werd al snel beroemd met zijn kameropera nr. 2 Jakob Lenz ( 1977/1978 ). Hij werd talloze malen onderscheiden en gelauwerd : naar aanleiding van zijn 50ste verjaarsdag werd hij in heel Europa met diverse festivals en concerten geëerd. Momenteel woont en werkt hij deels in Karlsruhe en deels in Berlijn.

Gesangsstück (Eine Triophantasie) uit 2003 is een poging tot harmoniseren van de klank van de drie instrumenten (viool, klarinet en piano) en hun diverse timbres. Het typerende element van het stuk is continuïteit van de instrumentale partijen, die een compacte textuur van het trio doet ontstaan. In termen van muzikaal materiaal is het trio gebaseerd op een harmonisch dualisme, dat een significante invloed heeft op de totale vorm van deze eendelige compositie. Het werk is geschreven in opdracht van het Verdehr Trio en ook aan dit ensemble opgedragen.

Programma :

  • Olivier Messiaen, ‘Thème et Variations’ voor viool en piano
  • Olivier Messiaen, ‘Fantaisie’ voor viool en piano
  • Anton Webern, ‘4 Stücke’ voor viool en piano
  • Wolfgang Rihm, ‘Gesangsstück’ voor viool, piano en klarinet
  • Alban Berg, ‘4 Stücke’ voor klarinet en piano

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gradus ad Parnassum : Claudia Ibarra, Danré Strydom & Lukas Huisman : Messiaen, Webern, Rihm, Berg
Zondag 3 april 2011 om 11.00 u
Conservatorium Gent
– Miryzaal
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be

Extra :
Wolfgang Rihm op www.universaledition.com, www.composers21.com, www.arsmusica.be en youtube
Wolfgang Rihm in conversation with Kirk Noreen and Joshua Cody, sospeso.com
Dossier Wolfgang Rihm op beckmesser.de
Wolfgang Rihm (1951 – ): Wars van minimalisme en neosensibiliteit op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Muziek is een levensproces : interview met Wolfgang Rihm, 7/12/2007