Baudouin de Jaer brengt een hommage aan Adolf Wölfli in Artcinema OFFoff Gent

Adolf Wölfli Componist en violist Baudouin de Jaer geeft op donderdag 7 april in Artcinema OFFoff in Gent een concert en een lezing waarin hij de cryptogrammen van Adolf Wölfli (foto) speelt en verklaart. Wölfli vormde een belangrijke bron van inspiratie voor componisten als Per Nørgård, Graeme Revell (SPK) en Steven Stapleton (Nurse With Wound). Als toemaatje vertoont OFFoff de kortfilm ‘Only Image’ van Kyung-a Ruy, een dansfilm gemaakt bij een compositie van de Jaer.

Componist de Jaer speelt en verklaart het fascinerende werk van Adolf Wölfli. Hij ontsluiert de muziek die zo lang verborgen lag in de cryptogrammen van Wölfli. Deze geïnterneerde in het gesticht  van Walbau tekende van 1904 tot 1908 zo’n 25.000 bladzijden vol. Wat eerst louter decoratief leek, bleek een uiterst idiosyncratische manier van muzieknotatie, waarin Wölfli ziijn Art Brut composities optekende, die hij zelf op een papieren trompet speelde.

Baudouin de Jaer (1962) is een Waalse componist en violist. Hij studeerde compositieleer in Luik, Brussel en Montréal. Als medeoprichter van ‘Maison De La Création’ in Laken stond hij mee aan de wieg van een vernieuwende, anti-academische muziekopleiding.

Adolf Wölfli (1864-1930) was een belangrijke kunstenaar uit de 20ste eeuw en werd in 1899 opgenomen in de psychiatrische kliniek van Waldau, bij Bern, waar hij verbleef tot aan zijn dood. Hij begon er op 35-jarige leeftijd te schrijven en muziek te componeren. Werkend van ‘s ochtends tot ‘s avonds, laat hij een kolossaal oeuvre na : 25.000 pagina’s met grafische composities maar ook collages, literaire uitspattingen en muzikale partituren. Wölfli’smissie was zijn leven heruitvinden in tekst, muziek en tekeningen. In 45 boekjes en 25.000 bladzijden heeft hij zichzelf een nieuwe kindertijd en fantastische toekomst toegewezen: de ‘St. Adolf Riesen-Schöpfung’. Magazines, boeken, atlas, reisverslagen, ansichtkaarten, poëzie, proza, partituren, notities, tekeningen, collages, berekeningen… ze geven samen vorm aan zijn radicale heruitvinding van de wereld.

Tijd en plaats van het gebeuren :

OFFoff cross-over : Baudouin de Jaer
Donderdag 7 april 2011 om 20.30 u
Art Cinema OffOff Gent

Begijnhof Ter Hoye
Lange Violettestraat 237
9000 Gent

Meer info : www.offoff.be

Extra :
Baudouin de Jaer op www.noodik.com, www.compositeurs.be en youtube
Adolf Wölfli : www.adolfwoelfli.ch, en.wikipedia.org en psychevanhetfolk.homestead.com