Berlinaire trakteert op weekendje Berlijn in Gent

Berlinaire Voor al wie zich wil laten overdonderen door het onbekende is er dit weekend het gloednieuwe tweedaagse kunstenfestival Berlinaire in de Gentse Vooruit. Het is een festival waar verschillende kunstdisciplines in elkaar overvloeien. De bezoeker wordt getrakteerd op muziek, beeldende kunst, visuals en film. Het undergroundkarakter van de Duitse hoofdstad wordt daarbij flink in de verf gezet, wat het festival dan ook meteen uniek maakt. De spannendste live acts, bands en dj’s van de Berlijnse elektronica scene ontmoeten er audiovisuele sensaties, modern design van internationaal talent en het kruim van hedendaagse filmmakers. Ben je een party lover, een fan van de kunsten of gewoon weg van Berlijn? Kom dan een weekend lang feesten in Vooruit en beleef ‘the sound of Berlin’.

Op muzikaal vlak mag het publiek zich verwachten aan een totaalconcept van elektronische muziek en innovatieve klank- en lichteffecten. De beeldende kunst en visuals zullen zowel op de openingstentoonstelling, doorlopend in de hele Vooruit als op de muzikale performances te bewonderen zijn. Het filmische karakter van het festival uit zich in de vorm van een filmfestival waarop jonge filmmakers reeds uitgenodigd werden om mee naar de hoofdprijs te dingen. Het artistieke team bestaat volledig uit Berliners & Berlijn-lovers.

“Als je Gent vergelijkt met Berlijn vallen al snel een aantal culturele en creatieve gelijkenissen op”, aldus David Vandenbroucke uit, organisator van Berlinaire. “Wij willen een stukje Berlijn naar Gent brengen door drie elementen uit het culturele leven – muziek, film, beeldende kunst en installaties – van twee bruisende steden met elkaar te laten interageren.”

Zo zal het festival de ‘sound of Berlin’ naar buiten brengen, gericht op het Berlijnse elektronische clubcircuit, waarbij Gentse dj’s zich in de concert- en balzaal van de Vooruit kunnen meten met hun Berlijnse goden. Voor het tweede luik, de Berlinaire ‘Arts & Installations’, doet het Gentse kunstencentrum dienst als expositieruimte voor beeldende kunst en installaties, gericht op een wederzijdse, creatieve kruisbestuiving tussen Berlijn en Gent.

De kortfilm- en documentairesectie ‘Berlinaire Filmfest‘ – met als thema ‘liefde’ – nodigt jonge filmmakers en producenten van over heel Europa uit om hun creaties te laten opmerken en te strijden voor de prijs van een internationale jury en de publieksprijs. Naast projecties is er de volle twee dagen lang ook ruime aandacht voor debat en interactie tussen producenten, kunstenaars, redacteurs, directeuren, scenaristen en cinefielen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Berlinaire : audiovisueel kunstenfestival tussen Berlijn en Gent
Vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2011
Kunstencentrum Vooruit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.vooruit.be en www.berlinaire.com