Het geheim van de keel van de nachtegaal : muzikale vertelling naar het sprookje van Hans Christian Andersen

Pantalone - Het geheim van de keel van de nachtegaal In sprookjes kunnen de dromen en wensen van keizers in één vingerknip realiteit worden. In ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal‘ droomt een Chinese keizer van een nieuwe Keizerlijke Tuin der Tuinen. Het wonderlijke is dat een eenvoudige sterveling er inderdaad in slaagt om die droom uit het hoofd van de keizer te plukken en uit te voeren. Samen met de inwoners van het keizerrijk hapt de toeschouwer naar adem bij al het moois dat in woorden en beelden wordt opgetrokken. Maar zelfs de dromen van keizers schieten soms te kort. Pas als de keizer een nachtegaal hoort, weet hij dat die muziek deel moet uitmaken van zijn tuin. De nachtegaal is gewillig, maar niet willoos. Zijn muziek is uniek, maar niet te vangen. Kunnen almachtige keizers leven met de gedachte dat iets aan hun wil ontsnapt? Kunnen almachtige keizers leven met het idee dat het geheim van de keel van de nachtegaal een geheim blijft?

Auteur Peter Verhelst vat ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ in een muzikale en poëtische tekst zonder het mysterie te verstoren. Actrice Sara Debosschere brengt de verschillende personages in al hun eenvoud tot leven. Componist Filip Bral vertaalt verlangens, emoties en schoonheid in een keizerlijk klanktapijt.

Filip Bral (1966) is dirigent, componist en drijvende kracht achter het muziektheatergezelschap Pantalone. Pantalone verenigt kunstenaars uit verschillende disciplines in creaties die vele vormen kunnen aannemen, van een muzikaal prentenboek tot een multimediale kinderopera of een beeldend concert. Rode draad is de muziek van waaruit Pantalone een wereld vol poëzie, kleur, vorm, beweging en spel oproept, een wereld die zowel kinderen als volwassenen kan beroeren.

De composities van Filip Bral kaderen in een breder opzet, waarin hij beeld, woord en hedendaagse muziek met elkaar wil verweven in muziektheatervoorstellingen voor jong en oud. De muziek van Filip Bral is dus niet alleen een klankrijke schildering van lieftallige sprookjes, maar bevat eveneens een didactische intentie, met name een interessante initiatie aanbieden voor kinderen in de wondere wereld van de hedendaagse muziek. Deze intentie vertaalt zich stilistisch in een eerder klassiek aandoende muzikale taal die het spreekritme volgt en verfijnt en die beelden muzikaal verwoordt met spitsvondige muzikale effecten, die het experimentalisme van het hedendaagse klankidioom verraden.

Tekst en muziek werden in het najaar 2010 door Pantalone opgenomen en op cd uitgegeven. Naar aanleiding van deze muziektheatervoorstelling verscheen bij De Eenhoorn een prentenboek waarin Carll Cneut de lezer laat dwalen en verdwalen door een magisch mooie wereld. Boek en cd zijn afzonderlijk verkrijgbaar.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Pantalone : Het geheim van de keel van de nachtegaal
Zondag 10 april 2011 om 15.00 u en om 17.00 u
De Biekorf Brugge

Sint-Jakobsstraat 20
8000 Brugge

Meer info : www.cultuurcentrumbrugge.be en www.pantalone.be

Extra :
Filip Bral op www.muziekcentrum.be, www.matrix-new-music.be en ronnydeschepper.wordpress.com