Transatlantische ontmoeting tussen twee generaties muziekrobots in Logos

Troy Rogers & Scott Barton Donderdag kun je kennismaken met MARIE (Monochord-Aerophone Robotic Instrument Ensemble), een ensemble van prille muziekrobots uit de Universiteit van Minnesota. Initiatiefnemers Troy Rogers, Steven Kemper en Scott Barton zijn al geruime tijd bezig met het transatlantische zusje van het Logos M&M Robotorkest en brengen deze maand met hun mechanische telgen een bezoek aan hun geestelijke ouders. Mmv. Ear Duo (Michael Strauss, saxofoons & Dana Jessen, fagot).

Een kleine twee jaar terug kreeg Logos een stagiair over de vloer: Troy Rogers (US), componist-programmeur en ontwerper van muziekinstrumenten. Troy studeerde bij Scott L. Miller aan St. Cloud State University in Minnesota en later vervolmaakte hij zich aan de University of Oregon bij Jeffrey Stolet en David Crumb, bij wie hij het Intermedia Music Technology Program volgde. Nadien volgde bij aan de Simon Fraser University’s Sonic Research Studio kursussen in acoustic ecology en soundscaping bij Barry Truax. Troy’s betrokkenheid bij het maken van robots begon met ‘PercusBot’, een automaat die trommels en klokken aanslaat en die hij ontwierp als een onderdeel van zijn afstudeerprojekt.

Troy ontving een Fulbright Scholarship om bij Logos onderzoek te verrichten in het kader van een onderzoeksprojekt dat uit drie componenten bestaat: componeerwerk voor de M&M robots, leertijd inzake het maken van nieuwe instrumenten en het ontwerp maken van een zingende/sprekende robot. Hij is tevens, in samenwerking met Steven Kemper en Scott Barton, mede-oprichter van Expressive Machines Musical Instruments (EMMI, www.expressivemachines.org), een groep componisten die zich sedert 2007 toelegt op het ontwerp van low budget-muziekrobots en er al vaak optredens mee gaf op Noord-Amerikaanse bodem.

Na zijn teruggekeer naar The States legde Troy zich hoofdzakelijk toe op zijn volgende target, met name MARIE: a virtuoze groep robots, gemaakt voor en door muzikanten. MARIE staat voor ‘Monochord-Aerophone Robotic Instrument Ensemble’ en bevat tal van getokkelde en gestreken snaarinstrumenten en veelal klarinet-achtige blaasinstrumenten. Net als de M&M-robots spelen ze allemaal synchroon en zuiver akoestisch. De werking van MARIE is in grote lijnen gebaseerd op die van Heli, de geautomatiseerde helikon van het M&M-orkest die naast een akoestische klankgenerator tevens als een soort luidspreker kan gezien worden.

De kleine robotjes die MARIE samenstellen zijn modulair en kunnen als een puzzel allemaal met elkaar gecombineerd worden. Met MARIE wil het EMMI-genootschap naar eigen zeggen voor muziekrobots betekenen wat Don Buchla en Robert Moog indertijd betekenden voor de ontwikkeling van de synthesizer. Hun slogan is: “Help thwart the imminent robot vs. human wars by demonstrating how fun, cool, and sonically interesting it can be when humans and robots combine their powers for good”. Laat de cyborgs daar maar eens een antwoord op verzinnen…

Op dit concert krijgen we overigens meer dan een oude bekende over de vloer: ongeveer een jaar geleden programmeerden Logos vers uit de artscene die Troy Rogers frekwenteert, de saxofonist Michael Strauss en fagottist Dana Jessen. Samen vormen zij sedert 2005 het EAR (Electro-Acoustic Reed) Duo, toegespitst op -naast arrangementen van het werk van Terry Riley, Steve Reich en James Tenney- ook eigentijdse vomposities die speciaal voor hun bezetting werden gevoncipiëerd. Ze maken graag gebruik van elektroakoestische media en van allerhande ludieke props zoals Tibetaanse singing bowls, gerecycleerde objekten en hun beruchte ‘squeaky toys’.

Voor deze voorstelling werd dus veel volk geëngageerd: Troy, Steven en Scott op de modulaire robotjes van MARIE, Dana en Michael op niet-geautomatiseerde blazers, en zij gaan in dialoog met het grootste robotorkest ter wereld. Bereid je voor op een merkwaardige, transatlantische ontmoeting tussen twee generaties muziekrobots, voor een keer ‘familiaal’ verenigd in de Logos tetraeder.

Tijd en plaats van het gebeuren :

New Media XIV – MARIE vs. M&M
Donderdag 14 april 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Je kan enkele van de robots van EMMI hier in actie zien.

Bekijk alvast Study no. 3 voor PAM en MADI

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=68oPiPt10Zc&w=425&h=349]