Emanon creëert nieuw werk van Ruben Burvenich in Heist-op-den-Berg

Ruben Burvenich Wendungen vzw, dat zich onder meer tot doel stelt de Belgische compositorische activiteit te stimuleren, organiseerde voor de zesde maal op rij een nationale compositiewedstrijd.  Ruben Burvenich (foto) werd uitgeroepen tot winnaar met het werk ‘Septimal’, een compositie voor pianokwintet. Emanon zal zaterdag dit werk uitvoeren tijdens een concert in het kader van het Festival van Vlaanderen Mechelen. Verder staat ook nog het pianokwintent van Sjostakovitsj op het programma, één van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur. Ongetwijfeld een concert dat nog lang zal nazinderen.

De jonge Landense componist Ruben Burvenich (1990) studeert compositie bij Jeroen D’Hoe  aan het Lemmensinstituut in Leuven. Ondanks deze klassieke opleiding, is het de lichte muziek – meer bepaald de rockmuziek – die bij hem het heilige vuur voor muziek heeft aangewakkerd. Op 10-jarige leeftijd leerde hij akoestische gitaar spelen. Al snel ontwikkelde hij interesse voor de elektrische variant. Ruben is altijd al actief geweest in allerhande rock- en pop bands. Naast de cover- en gelegenheidsbands, speelde hij in deze setting ook eigen muziek of die van vrienden. Naast het werk in de vele live bands heeft hij ook ervaring als studiomuzikant bij producer Wouter Van Belle – Powertone Studio. Tussendoor biedt hij versterking aan verscheidene koren als zanger of hulpdirigent.

De jaren 2007 en 2008 stonden in het teken van het schrijven van een groot werk dat een symbiose tussen harmonieorkest en rock band realiseert, een zelden geziene betrachting. Dat symboliseert de dualiteit die leeft in de componist: het inzicht van de klassiek geschoolde en de durf van de ruwe rockmuzikant. In mei 2008 concerteerde Ruben zelf als gitarist en pianist bij de creatie van dit avondvullende programma met als titel ‘The Mystical Journey Through the Land of Melancholy’. Sinds zijn opleiding aan het Lemmensinstituut is zijn schrijfstijl stilaan geëvolueerd naar het hedendaags klassieke genre.

Ruben Burvenich over ‘Septimal’ : “Septimal is een abstract werk dat luistert naar een abstracte titel. Hoewel het woord Septimal afgeleid is van het muzikaal interval de septiem, is dit interval geenszins bewust als (hoofd)motief laat staan ‘Leitmotif’ verwerkt in de compositie. De realiteit is geheel verschillend hiervan, Septimal is namelijk een bijnaam van mijn broer, Maarten Burvenich, die we samen bedacht hebben. Het werk is dus aan hem opgedragen.

In formulevorm kan de grote structuur van het werk gezien worden als A-B-A’, waarin B ruim dubbel zo lang is als A en A’ samen. In het A(‘) deel maakt de muziek een lineaire spanningsopbouw, die in het begin een tweetal keer abrupt onderbroken wordt door een eenvoudig drie-noten-motief dat doorheen heel de compositie zal terugkomen. Hoewel het niet mijn betrachting is hier een technische analyse neer te schrijven, wil ik toch mededelen dat de eerste twaalf noten, gespeeld door respectievelijk viool 1, altviool en piano, het hoofdmotief van het stuk is, zij het in een nog sterk gevarieerde en gefragmenteerde – als het ware ’embryonale’ – vorm.

Het B-deel heeft een kenmerkend ritmisch en metrisch karakter. Voornamelijk het eerste lid van dit deel is geïnspireerd op uptempo bluesmuziek. Naarmate het stuk vordert evolueert het modale blues karakter geleidelijk naar een modernere dodecafonisch klankenlandschap, met behoud van cruciale factoren, bijvoorbeeld het tempo en de onregelmatige accentplaatsing, zoals we dat kennen uit de swingmuziek.” (*)

Programma :

  • Ruben Burvenich, Septimal (creatie bekroonde werk 6de Nationale Compositiewedstrijd 2010 ‘Wendungen’)
  • Dmitri Sjostakovitsj, Pianokwintet in sol klein opus 57 (1940)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Emanon Ensemble : Ruben Burvenich, Sjostakovitsj
Zaterdag 16 april 2011 om 20.00 u
CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg

Bergstraat z/n
2220 Heist-op-den-Berg

Meer info : www.festivalmechelen.be, www.zwaneberg.be en www.emanon.be

Extra :
Ruben Burvenich op www.wendungen.be (*) en youtube