Lukas Huisman presenteert project rond Sorabji in het Conservatorium Gent

Kaikhosru Shapurji Sorabji Kaikhosru Shapurji Sorabji. Wat voor een man was het ? Waarom schreef hij de muziek die hij schreef ? Wat waren zijn invloeden, waar overlapt hij met andere componisten, waar gaat hij een heel eigen pad ? De rode draad doorheen de avond zijn fragmenten uit het Interludium Primum uit het Opus Clavicembalisticum, zijn meest bekende (beruchte) werk. Het thema met 49 variaties, waar dit Interludium uit bestaat, is als een index van verschillende stijlen waarin Sorabji schrijft. Vergelijkingen met andere componisten worden gemaakt. Het hoogtepunt van de avond tenslotte is de Belgische première van enkele van zijn liederen gezongen door Katty Kochman. De gedichten waarop de liederen gebaseerd zijn, worden toegelicht door schrijver-dichter Dirk van Babylon.

De excentrieke eenling Kaikhosru Shapurji Sorabji (1892-1988) genoot lange tijd een dubieuze cultstatus vanwege zijn enige uitgegeven stuk – het ‘Opus Clavicembalisticum’ voor piano uit 1930 – dat in het Guinness Book of Records steevast wordt genoemd als de langste niet-minimale compositie ter wereld. Sorabji bracht het zelf in première en schijnt na afloop in een ambulance te zijn weggevoerd. Wat weinigen echter weten is dat Sorabji in zijn 92-jarige leven tientallen minstens zo lange composities schreef, naast honderden kortere van 30 seconden die hij Sutras of Aforismen noemde. De vermeende onspeelbaarheid van zijn muziek, de extreme lengtes en de onleesbaarheid van de manuscripten maakten uitgevers onwillig, waardoor een schat aan briljante werken grotendeels onbekend is gebleven.

Kaikhosru Shapurji Sorabji, geboren als Leon Dudley Sorabji, was een Engelse componist, pianist en muziekjournalist voor onder meer de The New Age en The New English Weekly. Zijn vader was van origine Parsi en zijn moeder een Siciliaanse-Spaanse zangeres, die aan het begin stond van haar muzikale loopbaan. Sorabji kreeg privé-onderwijs, ook muzikaal, en leidde vervolgens een teruggetrokken bestaan in Dorset. Over zijn privé-leven was Sorabji notoir terughoudend – aan de poort van zijn huis hing een bord met de tekst ‘Visitors Unwelcome’. Openbare uitvoeringen van zijn composities stelde Sorabji niet op prijs en indien het toch gebeurde ‘zou hij er de straat niet voor oversteken’. In 1976 kreeg de Zuid-Afrikaanse pianist Yonti Solomon van Sorabji permissie om zijn composities publiekelijk uit te voeren, wat een kentering teweegbracht in de belangstelling voor Sorabji’s muziek.

Tijdens zijn jeugd raakte Sorabji gefascineerd door de nieuwe muziek van componisten als Mahler, Debussy, Schönberg, Skrjabin en Szymanovski. In 1913 besloot hij om muziekcriticus te worden en begon rond dezelfde tijd te componeren. Tussen ruwweg 1915 en 1984 werkte hij aan een omvangrijk, door musicologisch onderzoek nog maar spaarzaam ontsloten oeuvre van meer dan honderd werken. Verschillende van zijn werken zijn van uitzonderlijke lengte en moeilijkheid, wat ze ontoegankelijk maakt voor vele pianisten. Een van zijn beroemdste composities, ‘Opus Clavicembalisticum’, stond eens geregistreerd in het Guinness Book of Records als het langste pianowerk ooit geschreven, hoewel Sorabji zelf een aantal nog langere werken heeft gecomponeerd. Het manuscript van zijn ‘Symphonic Variations ‘beslaat bijvoorbeeld 484 A3-pagina’s, waarvan de uitvoering ongeveer acht uur in beslag zou nemen. Veel van zijn grote werken zijn niet of slechts gedeeltelijk opgenomen. Het label Altarus heeft het plan opgevat een volledige discografie van Sorabji’s catalogus uit te brengen.

Programma :

  • Interludium Primum uit het Opus Clavicembalisticum (fragmenten)
  • Chrysilla
  • Vocalise
  • Trois chants
    1. Le faune
    2. Les chats
    3. La dernière fête galante

Tijd en plaats van het gebeuren :

Persoonlijk Artistiek Project Lukas Huisman : Kaikhosru Shapurji Sorabji
Dinsdag 26 april 2011 om 20.00 u
Koninklijk Conservatorium Gent
– Miryzaal
Hoogpoort 64
9000 Gent
Gratis toegang

Meer info : cons.hogent.be en www.lukashuisman.be

Extra :
Kaikhosru Shapurji Sorabji : www.sorabji-archive.co.uk, en.wikipedia.org en youtube

Beluister alvast dit fragment uit Opus Clavicembalisticum

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QH2WGuRQNSs&w=640&h=390]

en Vocalise voor sopraan en piano

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=28XDwSyhizU&w=640&h=390]