GUSO swingt en improviseert met Gershwin, Henderson en Michiel De Malsche

Michiel De Malsche Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) opent dit concert met een Cubaanse Ouverture van George Gershwin. In dit muzikaal gedicht wordt de Rumba-Beat in de verf gezet met een leidende rol voor de kopersectie. In ‘Duke Ellington Symphonic’ – een heuse symfonisch Duke Ellington-adaptatie van de hand van L. Henderson – wordt een eerste keer geflirt met de improvisatie. Voor de gelegenheid geven de solisten uit ‘In Progress’ een voorsmaakje van hun uiterst specifiek improvisatietalent.

Voor het kraaknieuwe symfonisch gedicht ‘In Progress‘ van componist Michiel De Malsche (foto) werkt het GUSO samen met een speciaal voor dit stuk samengesteld kwintet met wortels in de alternatieve improvisatie-scene: Bert Dockx (gitaar, frontman van The Flying Horseman), Vincent Brijs (Sax/effects, frontman Brazzaville), Andrew Claes (Electronic Wind instrument (EWI), Brazzaville, The Go Find,…), Han Swolfs (Analoge Synths, frontman van The Pink Flamingo Fusion Project) en Lynn Cassiers (zang/effects, Octurn, Lidlboy, Crazy Mini Band,…) Met dit stuk poogt De Malsche aan de hand van de 5 solisten om het orkest uit te breiden met 5 extra secties en en laat hij bovendien het symfonisch orkest experimenteren met improvisatietechnieken.

Michiel De Malsche (1982) zette zijn eerste muzikale stappen aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en hij begon te componeren op zijn twaalfde. Al de composities die hij maakte tot zijn 17de ontstonden al improviserend aan de piano. Een aantal van deze composities werden gebruikt voor de documentaire ‘De Meidagen van 1940’ in het kader van ‘Stad in de Tijd’. Na de Kunsthumaniora van Antwerpen studeerde hij één jaar Jazz-Compositie & Arrangement aan het conservatorium van Rotterdam bij Paul van Brugge en Klaas De Vries. Vervolgens werd hij toegelaten in de compositie-afdeling van het Conservatorium van Gent waar hij er een grote interesse voor orkestratie en het Symfonisch Orkest ontwikkelt. Zijn werken werden uitgevoerd door het Gents Universitair Orkest, het Symfonisch orkest van Het Gentse Conservatorium en het Harmonieorkest van het Gentse Conservatorium. Daarnaast schreef hij theatermuziek voor o.a. fABULEUS (‘Leuke Mieke’ te Leuven), Productiehuis d*Amor (‘Ronja de Roversdochter’ in Amersfoort) en het ‘Huis van Bourgondië (‘Het oor van Maria’ in Maastricht).

Programma :

  • G. Gershwin, Cuban Overture
  • L. Henderson, Duke Ellington Symphonic
  • Michiel De Malsche, In Progress (-a symphonic poem about life-) voor orkest & improvisatie-kwintet (wereldcreatie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

GUSO : Gershwin, Henderson, De Malsche
Donderdag 28 april 2011 om 20.30 u
Groenzaal Gent

Reep 4
9000 Gent
——————–
Vrijdag 29 april 2011 om 20.30 u
Muziekcentrum De Bijloke Gent

Jozef Kluyskensstraat 2 
9000 Gent

Meer info : www.guso.be