Orgelrecital Jan Van Landeghem in de Sint-Bernardusabdij Bornem

Jan Van Landeghem Jan Van Landeghem (foto) studeerde orgel aan de Conservatoria van Brussel en Maastricht, waar hij onder leiding van K. D’Hooghe het meesterdiploma behaalde. Daarnaast vervolmaakte hij zich bij Xavier Darasse (Frankrijk) en Harald Vogel (Duitsland). Als organist concerteerde hij in de meeste Europese landen, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Als componist haalde hij meer dan 15 nationale en internationale onderscheidingen. Hij is ook al jaren directeur van de Bornemse Academie voor Muziek, Woord en Dans. Op vrijdag 29 april brengt Jan Van Landeghem in de Sint-Bernardusabdij van Bornem een programma met Vlaamse Romantische muziek van Tinel en Van Durme, maar ook werk van Mendelssohn, Rheinberger, Franck en eigen composities voor orgel.

Jan Van Landeghem (1954) behoort tot de gematigde modernisten. Hij maakt dankbaar gebruik van citaten en schrijft bij voorkeur virtuoze muziek. Daarbij zoekt hij bewust naar vernieuwing en verdieping van bestaande stijlen. Het repertoire van Jan Van Landeghem is heel divers van aard. Het besef beïnvloed te zijn door tal van stijlen en factoren heeft bij hem geleid tot een geïnterpreteerde polystilistische schrijfwijze. Opvallend daarbij is dat die diversiteit zowel de buitenmuzikale elementen van zijn muziek als het muzikale materiaal zelf betreft.

In zijn composities vertrekt Van Landeghem vaak vanuit een buitenmuzikaal gegeven dat eerder als inspiratiebron, dan wel als echt programma fungeert. Hij kiest daarvoor uit een heel breed spectrum van beelden en themata. Die zeer grote variatie treffen we niet alleen aan in de geëvoceerde beelden, maar ook in de gebruikte technieken. Voor zijn muziek haalt Jan Van Landeghem zijn inspiratie uit alle mogelijke domeinen van de muziekgeschiedenis en uit een waaier aan technische mogelijkheden. Hij slaagt erin om de meest divergente stijlen en technieken tot een coherente synthese te brengen.

Dat eclectisme sluit nauw aan bij de visie die Van Landeghem (en ook vele andere componisten van zijn generatie) erop na houdt in verband met de functie van de componist en zijn muziek in onze samenleving. Vooreerst willen de componisten van zijn generatie, aan de hand van hun eclectische techniek, uitdrukking geven aan de universaliteit van de zinvragen en verder gaan ze zich maatschappelijk engageren (een typische modernistische idee, terwijl de sfeer van de werken vaak postmodern is) door als kunstenaar op zoek te gaan naar allerlei idealen die een alternatief bieden voor de vele extremistische bewegingen in onze maatschappij.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Orgelrecital Jan Van Landeghem
Vrijdag 29 april 2011 om 20.30 u
Sint-Bernardusabdij Bornem

Kloosterstraat 71
2880 Bornem

Meer info : www.terdilft.be

Bron : teksten Eva Demeyer en Rebecca Diependaele voor MATRIX

Extra :
Jan Van Landeghem : www.janvanlandeghem.be, www.cebedem.be, www.matrix-new-music.be en youtube