De verlichte fabriek : nieuwe muziek & sociaal engagement tijdens Erfgoeddag in Leuven

Erfgoeddag Op zondag 1 mei is het weer Erfgoeddag. Thema van deze Erfgoeddag is ‘Armoe troef!‘. Deze editie van Erfgoeddag probeert aan de hand van zo’n 600 activiteiten na te gaan hoe men in het verleden tegenover armoede en mensen in armoede stond. Stad Leuven doet opnieuw mee met allerhande interessante iniatieven. Daarbij kon HistarUZ, het museum van UZ Leuven, uiteraard niet ontbreken. Daar organiseert Matrix Centrum voor nieuwe muziek de tentoonstelling ‘De Verlichte Fabriek‘. Deze expo zet de sociaal geëngageerde kunstmuziek uit de 20ste eeuw in de kijker.

Mee met de maatschappelijke omwentelingen van de voorbije 100 jaar, deden heel wat kunstenaars hun artistieke zeg over armoede en sociaal onrecht. Muziek werd een wapen in de strijd tegen sociale ongelijkheid, soms met enkel klank, soms hand in hand met ruimere maatschappelijke actie. Naar aanleiding van Erfgoeddag, met het thema Armoe troef, zet Matrix sociaal geëngageerde kunstmuziek uit de 20ste eeuw in de kijker. Luigi Nono bijvoorbeeld schreef in 1964 de socialistische opera La fabbrica illuminata, ‘De verlichte fabriek’ en bracht ook letterlijk muziek naar de fabrieksarbeiders. Vijf jaar later zetten de zogeheten Notenkrakers Amsterdam op stelten met muzikale (en andere) acties tegen de heersende bourgeoisie, de woningnood in Amsterdam, het arresteren van straatmuzikanten en andere vormen van maatschappelijk onrecht. Aan het einde van de jaren 1970 maakte Logos de muziek voor enkele animatiefilmpjes rond sociale en politieke thema’s. En tot slot gluren we ook even binnen bij het Scratch Orchestra van Cornelius Cardew.

Naar aanleiding van Erfgoeddag werkte Matrix samen met Buurtwerk ‘t Lampeke aan een project rond muziek en klankbeleving. Frederik Croene vroeg de aanwezige buurtbewoners naar hun ervaringen en gedachten rond klank en muziek. Achteraf bracht Matrix de verhalen, muziek en de unieke klank van het buurthuis samen in een bijzonder klankkunstwerk. Het resultaat is te horen in het kader van de tentoonstelling ‘De Verlichte Fabriek’.

Tijd en plaats van het gebeuren :

De Verlichte Fabriek – tentoonstelling i.h.k.v. Erfgoeddag
Zondag 1 mei 2011 van 10.00 u tot 18.00 u
mUZeum van HistarUZ Leuven

Kapucijnenvoer 33
3000 Leuven
Gratis toegang

Meer info : www.matrix-new-music.be en www.erfgoeddag.be

Elders op Oorgetuige :
Traumgesichter : vergezichten van Huber tot Nono, 22/11/2010
Lonely at the top : Cornelius Cardew, 3/06/2008