Zes strijkers van het NOB brengen werk van Brahms en Peter Swinnen in Bozar

Peter Swinnen Zes strijkers van het NOB vertolken tijdens dit middagconcert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel het intrigerende strijksextet opus 36 van Johannes Brahms. Het werk kreeg de ondertitel ‘Agathe’ mee, want Brahms betuigt hier zijn liefde voor Agathe von Siebold door een motief met de tonen A-G-A-H-E te gebruiken (de T bestaat jammer genoeg niet als notennaam). Voor strijktrio schreef Peter Swinnen het fascinerende ‘Dorce IX‘. De titel is een anagram voor ‘corde’ of snaar, maar ook voor de knoop die in deze compositie verstrengeld én ontward wordt.

Peter Swinnen : ” Dorce is een reeks van 9 stukken, alle gebaseerd op dezelfde drie melodieën (voor respectievelijk viool, altviool en cello). Met deze 3 melodieën kan je in allerlei combinaties niet minder dan 4 solostukken, 4 duetten en 1 strijktrio spelen, zonder ook maar 1 noot te wijzigen.
Daarvan komt trouwens ook de titel: niet enkel als anagram van “Corde” (= snaar), maar ook in de betekenis van een streng, een knoop, waar je draad per draad uit kan halen. Zoals in de 4 duos en het trio de verschillende melodieën zich ook effectief beetje bij beetje in een knoop verstrengelen, om aan het einde opnieuw uit elkaar te gaan, ieder in haar eigen individualiteit.” (*)

Programma :

  • Peter Swinnen, Dorce IX, voor strijktrio
  • Johannes Brahms, Strijksextet nr. 2, op. 36

Tijd en plaats van het gebeuren :

Middag van het NOB : Peter Swinnen, Brahms
Donderdag 5 mei 2011 om 12.30 u
Bozar

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be

Extra :
Peter Swinnen : www.peterswinnen.be (*) en www.matrix-new-music.be